Brankár Slovenčiak pracuje v bankovom sektore. Futbal pre neho predstavuje zábavu  

Futbalový brankár Ján Slovenčiak pôsobil v troch prvoligových kluboch na Slovensku a v jednom belgickom. Do najvyššej súťaže vhupol rodák z Tornale v rimavskosobotských farbách. Medzi jeho ďalšie prvoligové štácie patria FC Senec a Spartak Trnava. „Na účinkovanie vo všetkých troch kluboch spomínam rád. V Rimavskej Sobote som toho veľa neodchytal, ale zase práve tam som naskočil do seniorského futbalu. Mal som šestnásť rokov, keď som dostal šancu trénovať v áčku. V Rimavskej Sobote som strávil päť rokov a päť rokov som bol najmladší v tíme. So seneckým mužstvom, ktoré bolo najmladšie v druhej lige, sa nám podarilo postúpiť medzi slovenskú elitu, kde sme potom účinkovali. V Trnave som zase zažil zápasy v predkolách Európskej ligy,“ povedal pre vobraze.sk Ján Slovenčiak.

Podľa neho má pekné spomienky i na anabázu v belgickom Excelsior Mouscron. „Bola to zaujímavá skúsenosť. Tomuto angažmánu prikladám najväčšiu váhu. Chytal som napríklad proti Anderlechtu Brusel pred 20- tisíc divákmi. Na pôde Standardu Liege bolo v hľadisku 40-tisíc divákov a nepočul som na lavičke, čo hovoril spoluhráč, hoci sedel vedľa mňa,“ uviedol štyridsaťročný gólman, ktorý chytal aj za béčko Interu Bratislava, bratislavské SDM Domino i ŠK Tomášov. Z trénerov, ktorí ho viedli, na neho najviac zapôsobil Dušan Radolský.

S rodinou žije a pracuje v Bratislave. Popritom si oblieka dres štvrtoligového ESV Parndorf, s ktorým bojoval v uplynulom ročníku o postup do tretej ligy. „Skončili sme na druhom mieste. Cez baráž sme sa však nedostali do tretej ligy. V klube vládne odhodlanie pobiť sa o postup aj v nasledujúcej sezóne. Súťaž sme začali šnúrou desiatich víťazstiev, celý čas sme sa držali na špici tabuľky. To, že sme nepostúpili, je sklamanie,“ skonštatoval Slovenčiak. Ako dodal, v jesennej časti odchytal všetky zápasy, v jarných bojoch však ani jeden. Rukavice sa nechystá zavesiť na klinec, nehodlá ešte ukončiť kariéru. „Plánujem sa pripravovať s mužstvom tak, ako to bolo doteraz. Či sa dostanem aj do brány, uvidíme,“ reagoval.

Futbal pre neho v súčasnosti predstavuje zábavu. Recept na brankársku dlhovekosť podľa jeho vyjadrenia spočíva v správnej životospráve. V ESV Parndorf je zároveň trénerom brankárov. „Trénujem ich v áčku a v rezervnom tíme. Trénerská práca ma baví,“ doplnil Ján Slovenčiak. Predtým hájil v Rakúsku farby SC Apetlon. „Rýchlosť, mrštnosť, čítanie hry, dobrá práca nohami a schopnosť plnej koncentrácie,“ toto sú podľa neho predpoklady na to, aby bol gólman úspešný.

Vyštudoval Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Pracuje v slovenskej centrále Tatra banky ako BI analytik na kontrolingu. Cíti sa viac doma medzi tromi žrďami alebo v bankovej oblasti? „Cítim sa rovnako dobre tam i tam,“ odvetil. Ako poznamenal, kolegovia si z neho robia žarty a označujú ho za najlepšieho brankára medzi bankármi a za najlepšieho bankára medzi brankármi. Jeho manželka Eva pochádza z Hrnčiarskych Zalužian. Majú spolu dve deti. Soňa jazdí na koni a syn Tadeáš hrá futbal za Karlovu Ves. Ján Slovenčiak začínal s futbalom v Tornali. Je absolventom rimavskosobotskej obchodnej akadémie.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album Jána Slovenčiaka