Rimavskosobotský zápasník sa dostal na majstrovstvách sveta medzi osem najlepších

zápasník Akhsarbek Gulaev (v modrom)

Voľnoštýliar Akhsarbek Gulaev (Lokomotíva Rimavská Sobota) postúpil na majstrovstvách sveta v zápasení do štvrťfinále. V srbskom Belehrade štartoval v hmotnosti do 79 kg. Prešiel cez dvoch súperov a stopku mu vystavil tretí. Jeho premožiteľ si napokon vybojoval bronz. „Konečne zápasil Gulaev tak, ako mal. S jeho účinkovaním na šampionáte vládne spokojnosť. Veľmi dobre ho hodnotím. Nie je mu čo vyčítať. Keď to takto pôjde ďalej, vráti sa naspäť na stupne víťazov. Obsadil krásne siedme miesto. Od zisku titulu majstra Európy v apríli 2021 neurobil na vrcholných podujatiach žiadny výsledok. Akoby sa teraz starý Akhsarbek vrátil na žinenku. Zo slovenských voľnoštýliarov bol v Belehrade najlepší,“ uviedol pre vobraze.sk predseda ZO Lokomotíva Rimavská Sobota Jozef Radnóti, ktorý je zároveň členom Výkonného výboru Slovenského zápasníckeho zväzu. V metropole Srbska bol vedúcim realizačného tímu slovenskej výpravy a zároveň asistentom reprezentačného trénera vo voľnom štýle.

Šéf rimavskosobotského oddielu zdôraznil, že na septembrovom svetovom šampionáte bola veľmi silná konkurencia, keďže sa na ňom bojovalo aj o miestenky na olympiádu do Paríža. „Akhsarbek bol nasadenou sedmičkou, čo bolo dobre. Mal stredne ťažký žreb. Škoda, že ho Ukrajinec Mykhailov nepotiahol do repasáže,“ dodal. Jozef Radnóti pripomenul, že hmotnostná kategória do 79 kg nie je olympijskou. „Jeho šanca dostať sa na OH do Paríža však žije. Toto bol prvý kvalifikačný turnaj. Ak by sa napríklad zranil niekto z tých, ktorí majú účasť na olympiáde zabezpečenú, tak by sa mohol Gulaev z pozície žolíka predstaviť vo váhe do 74 kg alebo do 86 kg,“ naznačil.

Akhsarbek Gulaev si v úvodnom dueli poradil s Ovezberdiyevom (Turkménsko). Ich vzájomný duel sa skončil 2:2 na body. „Na začiatku zápasu rozhodca nášho reprezentanta napomenul a prehrával 0:1. Potom získal jeho súper druhý bod, ale akciou za dva body vyrovnal na 2:2 a tento stav zostal až do konca duelu. Pri rovnosti bodov zavážilo v prospech Gulaeva práve to, že urobil dvojbodovú akciu a bodoval ako druhý,“ uviedol Jozef Radnóti.

Slovenský reprezentant následne narazil na Bielorusa Karapacha. „Bol to ešte vyrovnanejší zápas ako ten predchádzajúci. Na body sa skončil nerozhodne 1:1. V prospech Gulaeva zavážila skutočnosť, že on bodoval ako druhý. Perfektne zvládol tento duel,“ skonštatoval šéf Lokomotívy R. Sobota.

Vo štvrťfinále nastúpil Gulaev proti Mykhailovovi z Ukrajiny a podľahol mu 2:5 na body. „Predchádzajúce vzájomné súboje s týmto Ukrajincom prehral Akhsarbek na technickú prevahu, ale teraz sa dobre držal. Mykhailov je úradujúci majster Európy a je lepším zápasníkom,“ poznamenal Radnóti.

Podľa jeho slov mal Gulaev „nôž na krku“. „Ak by neurobil výsledok v Belehrade, išiel by jeho plat vo VŠC Dukla Banská Bystrica dole a možno by mal aj nižší finančný príspevok od štátu na prípravu, alebo dokonca žiadny,“ ozrejmil predseda ZO Lokomotíva R. Sobota. Ako doplnil, Akhsarbek Gulaev (26) bol na svetový šampionát dobre pripravený. „Narodil sa mu syn. Po psychickej stránke bol v pohode. Možno sa na jeho predchádzajúcim účinkovaní prejavili aj rodinné a osobné problémy.“

Zdroj: vobraze.sk, foto: reprofoto video uww.org