Radnóti vedie reprezentáciu

Michal Radnóti je reprezentačným trénerom voľnoštýliarov v kategórii U15. Premiéru na tomto poste si odkrúti v priebehu mája na európskom šampionáte zápasníkov v bulharskej Sofii. Ako tréner pôsobí zároveň v ZO Lokomotíva Rimavská Sobota.

„Funkcia reprezentačného trénera žiakov predstavuje pre mňa výzvu. Chcem ukázať, že sa to dá robiť aj trochu inak, než to bolo v predchádzajúcom období. Mojou prioritou je, aby sa tí najlepší zápasníci dostali do reprezentácie i na vrcholné podujatia. Keď sa na to spätne pozerám, tak sám cítim krivdu, že ma nezobrali na významné podujatia v mládežníckom veku. Celkovo sa však situácia v Slovenskom zápasníckom zväze mení, súvisí to s personálnymi zmenami,“ uviedol nám Michal Radnóti.

Podľa jeho slov sa cíti byť pripravený na pozíciu reprezentačného kouča. „V rimavskosobotskom oddieli trénujem mladých zápasníkov vyše desať rokov. Bol som aj trénerom florbalistov, takže skúsenosti z práce s deťmi mám. Toho sa nebojím. Potrebujem si ešte zvýšiť trénerskú kvalifikáciu,“ povedal Radnóti. Poznamenal, že ho na reprezentantačnej stoličke nečaká ľahká úloha. Zároveň pripomenul, že základom je práca s deťmi na klubovej úrovni.

Za úspech by považoval, keby reprezentanti zo žiackej kategórie pokračovali so zápasením i v kadetskej, juniorskej či v seniorskej kategórii. „Dôležité je, aby sa talentovaní chlapci na zápasenie nevykašlali,“ vyjadril sa čoskoro tridsaťtriročný Radnóti. Informoval o tom, že sa na ME žiakov predstaví päť slovenských zápasníkov a medzi nimi bude aj Filip Ďurčo z rimavskosobotskej Lokomotívy. „Nečakám od našich zápasníkov v Sofii nejaké zázraky. Pandémia ovplyvnila ich prípravu. Nemali sme vzhľadom na platné opatrenia ani žiadne reprezentačné sústredenie. Ostatné krajiny nám zase o čosi ušli. Čo sa týka Ďurča, je trojnásobným majstrom Slovenska, takže nie je o čom hovoriť,“ uviedol.

Svoju kariéru zápasníka považuje takmer za ukončenú. „Nejaké ambície už nemám. Už som aj starý. Možno sa ešte predstavím na žinenke napríklad v lige, alebo na nejakom turnaji,“ doplnil Soboťan Michal Radnóti, ktorý štartoval na dvoch vrcholných podujatiach medzi seniormi. A to jednak na majstrovstvách Európy v grécko-rímskom štýle (Tampere) i na svetovom šampionáte vo voľnom štýle (Budapešť). Je viacnásobným majstrom Slovenska. Na domácej scéne pôsobí tiež ako rozhodca.