Plavkyňa z juhu okresu R. Sobota žiarila na majstrovstvách Slovenska

Pútala pozornosť. Výrazne obohatila svoju medailovú zbierku. Na majstrovstvách Slovenska juniorov a open v krátkom bazéne získala plavkyňa Terézia Horváthová osem titulov. Talentovaná športovkyňa z Chrámca si vybojovala zlatú medailu v disciplínach 50, 100 a 200 metrov znak, 50, 100, 200, 400 a 800 metrov voľným spôsobom (kraul). „Je to výborný výsledok. Som veľmi spokojná s tým, ako to pre mňa dopadlo. Mám radosť z titulov, ktoré som získala v priebehu troch dní. Očakávala som, že by to mohlo takto dopadnúť, absolvovala som veľa disciplín. Vo väčšine z nich som si vytvorila osobné rekordy,“ povedala pre vobraze.sk Terézia Horváthová. Ako doplnila, pridala k tomu aj dva kovy strieborného lesku a jeden bronz. Dejiskom národného šampionátu bol v decembri Šamorín.

„Deväť medailí mám z kategórie mladších junioriek, teda do pätnásť rokov a dve z kategórie open, v ktorej štartovali aj ženy. Najväčšiu váhu prikladám práve striebru na 800 metrov voľným spôsobom v kategórii open. Vďaka nej som si pripísala na konto aj najviac bodov. Predstihla ma len plavkyňa, ktorá už patrí do kategórie žien. Keďže som však z junioriek skončila najlepšie, získala som na 800 metrov aj zlato,“ priblížila pätnásťročná reprezentantka z juhu Rimavskosobotského okresu.

Tereza začínala s plávaním v rimavskosobotskom klube. Odtiaľ prešla do Brezna, no opäť sa vrátila do Plaveckého klubu v Rimavskej Sobote. V lete minulého roka štartovala na Európskom olympijskom festivale mládeže v Banskej Bystrici. Od septembra háji farby ŠKP Košice. V metropole východného Slovenska zároveň študuje. „Navštevujem bilingválne gymnáziu. Mám individuálny študijný plán, ale snažím sa chodiť do školy takmer denne. Zatiaľ stíham zladiť šport a štúdium,“ uviedla Horváthová.

Tvrdí, že prestup do ŠKP Košice bol dobrou voľbou a výkonnostne napreduje. „Zlepšujem sa. Päťkrát v týždni mám dvojfázový tréning. Naplávam toho jednak viac ako v Rimavskej Sobote a tréningy sú zároveň náročnejšie. Prvé ovocie priniesli práve decembrové majstrovstvá Slovenska,“ skonštatovala. Ako dodala, z plaveckých štýlov jej ide v súčasnosti najviac kraul, predtým to bol znak.

Terézia Horváthová (vpravo)

Hranice osobných rekordov by si chcela posúvať aj v tomto roku. Má ambície zabezpečiť si premiérovo miestenku na juniorské majstrovstvá Európy v dlhom bazéne. „Budú v júli v Belehrade. Je reálne, aby som sa na ne dostala v disciplíne 800 metrov voľným spôsobom a na 200 metrov znak. Dúfam, že sa mi to podarí. Na tieto dve disciplíny sa budem sústreďovať,“ avizuje Terézia Horváthová.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album T. Horváthovej