Voliť si budeme 21 poslancov. Rozhodnutie padlo aj k funkcii primátora

V rimavskosobotskom mestskom zastupiteľstve bude v ďalšom volebnom období sedieť 21 poslancov. Ich počet bude rovnaký, ako doteraz. Rozhodli o tom súčasní poslanci na dnešnom rokovaní, ktoré sa konalo v bývalom Župnom úrade v Rimavskej Sobote. Mestské zastupiteľstvo podľa zákona o obecnom zriadení rozhodlo aj o rozsahu výkonu funkcie primátora na ďalšie volebné obdobie, zostáva na celý úväzok.

Nezmení sa ani počet volených obvodov, ktorých bude rovnako ako doteraz päť. Rimavská Sobota patrí počtom obyvateľov k mestám, ktoré môžu mať podľa zákona o obecnom zriadení 15 až 25 poslancov. Podľa poslanca Zoltána Cziprusza je súčasný počet poslancov 21 príliš veľký, a preto na dnešnom rokovaní mestského zastupiteľstva navrhol od budúceho volebného obdobia počet poslancov znížiť. „Keďže Rimavská Sobota má 21 745 obyvateľov a je úplne pri dolnej hranici, nie je veľmi logické, aby sme mali nad dvadsať poslancov,“ zdôvodnil Cziprusz a zároveň navrhol, aby sa počet poslancov znížil na 17.

Ako ďalší argument uviedol, že každými voľbami klesá počet záujemcov, ktorí sa chcú stať poslancami. „Tým pádom klesá aj úroveň a kvalita poslaneckého zboru. Stačí sa pozrieť na posledné štyri roky. Niekoľkokrát sa nám stalo, že sme museli zasadať aj trikrát do mesiaca,“ uviedol s tým, že znížením počtu poslancov by sa dalo ušetriť za štyri roky 50 až 60 tisíc eur.

S týmito argumentami nesúhlasil poslanec a predseda klubu Odvážme sa zrýchliť Roman Vaľo, ktorý považuje riešiť počet poslancov tesne pred skončením volebného obdobia za nešťastné. „Keby sme sa touto témou zaoberali rok alebo rok a pol dozadu ako iné samosprávy, mohli by sme zmeniť aj počet volebných obvodov. K tomu je však potrebná široká zhoda a dlhá debata, na ktorú už momentálne nie je priestor,“ vysvetlil poslanec a zároveň dodal, že nie je zástancom toho, aby sa moc koncentrovala v menšom počte rúk.

„Vyšší počet poslancov má svoje ratio, no vzhľadom na to, že je krátko pred voľbami, sme za to aby, bol zachovaný statu quo,“ objasnil Vaľo, ktorý sa zároveň ohradil voči tvrdeniu, že klesla kvalita poslaneckého zboru. „“Už dlhodobo tvrdím, že problém nie je v poslancoch, keď sa zasadá dlho, ale niekde úplne inde. Tu netreba meniť počet poslancov alebo ich vymeniť, treba vymeniť niekoho úplne iného,“ vyhlásil.

S názorom, aby sa zachoval súčasný počet poslancov, súhlasil aj poslanec Štefan Baláž. „Vo volebnom obvode, kde žijem, som s návrhom oboznámil pár ľudí. Väčšina bola toho názoru, že viac ľudí viac vie. A preto som dospel k názoru, že nie je potrebné znižovať počty poslancov. Čiže sa prikláňam k tomu počtu ako doteraz, teda 21 poslancov,“ uviedol Baláž, ktorý je najstarším poslancom v mestskom zastupiteľstve.

Zastupiteľstvo rozhodne o počte poslancov v R. Sobote

Návrh, aby vo volebnom období 2022-2026 zostal počet poslancov 21, podporilo 12 poslancov, jeden bol proti a piati sa zdržali. Naopak, zníženie počtu zástupcov na 17 podporili len štyria poslanci, až jedenásti boli proti a traja sa zdržali. Mestské zastupiteľstvo podľa zákona o obecnom zriadení rozhodlo aj o rozsahu výkonu funkcie primátora na ďalšie volebné obdobie, zostáva na celý úväzok.

Zdroj: vobraze.sk