Kokavčanky Stieranková a Horváthová sa tešili z titulov

Päť zlatých medailí získali zástupcovia AWK Magnezit Revúca na majstrovstvách Slovenska v armwrestlingu. Ich dejiskom bola v sobotu Revúca. Emma Horváthová (do 55 kg) si vybojovala titul v kategórii žien. Kraľovala v pretláčaní ľavou rukou. Medzi seniorkami takisto triumfovala Tamara Stieranková (do 55 kg – pravou rukou). Stieranková (do 55 kg) si okrem toho ukoristila zlato aj v juniorskej kategórii (U18 – pravou rukou). Tomáš Alberty sa stal republikovým šampiónom v seniorskej kategórii (do 65 kg – pravou rukou), v kategórii masters zas dominoval Ján Kováčik (do 90 kg – ľavou rukou). Ten je z Rimavskej Soboty.  Všetci súťažia za revúcky klub.

Stieranková i Horváthová sú z Kokavy nad Rimavicou. „Mala som dobrú prípravu na M – SR. Brala som to zodpovedne. Som rada, že som obhájila titul medzi ženami, z tohto pohľadu som veľmi spokojná. Vždy platí, že získať zlato v kategórii žien je náročnejšie,“ uviedla pre vobraze.sk Tamara Stieranková (17). Ako poznamenala, pôvodne si robila zálusk na tri tituly. Medzi juniorkami však obsadila ľavou rukou druhú priečku a v kategórii žien jej medaila v zápolení ľavou rukou unikla. „Mohla som skončiť ľavou rukou v juniorskej kategórii na prvom mieste. V tej ženskej kategórii som už bola vysilená,“ povedala Stieranková, študentka Strednej zdravotníckej školy v Banskej Bystrici, ktorá túži štartovať na vrcholnom podujatí. Lákajú ju majstrovstvá Európy i sveta. Jednu skúsenosť s účasťou na ME však už má, v roku 2018 zápolila  v juniorskej kategórii (U18) na šampionáte v Sofii. Odvtedy výkonnostne povyrástla. Okrem športu sa venuje aj hre na klavíri. „A to už od štyroch rokov,“ poznamenala.

Emma Horváthová v strede

Druhý majstrovský primát medzi ženami získala aj Emma Horváthová (18). „Súperky boli pripravené, ale ja som bola tiež. Zápasy boli vyrovnané. Mám z titulu určite radosť, v každom prípade je to úspech,“ vyjadrila sa pre vobraze.sk Horváthová. Finálový súboj prežívala emotívne. „Bolo mi povedané, že mám dať do toho všetko a dala som do toho všetko. Asi až príliš,“ reagovala s úsmevom študentka strednej veterinárnej školy v Košiciach. Medzi juniorkami (U21) obsadila striebornú priečku (do 60 kg – ľavou rukou). „Trochu ma to zamrzelo. Zaspala som na štarte. Súperka jednoducho bolo lepšia,“ skonštatovala. V pravačke skončila v juniorskej kategórii (do 60 kg) tretia, boli v nej tri pretekárky. V príprave si zranila práve pravú ruku, takže trénovala ľavú ruku. 

Na ME či na majstrovstvách sveta sa zatiaľ nepredstavila. Každopádne by rada zápolila na vrcholných podujatiach. „Myslím si, že toto je sen asi každého športovca, pretože každý by si chcel vyskúšať tú atmosféru, sú to iní ľudia, používajú iné techniky,“ uviedla Horváthová. To, či sa predstaví na takomto fóre už tento rok, závisí aj od toho, ako sa bude vyvíjať pandemická situácia i od vyriešenia finančnej otázky. „V nominácii som ja i Tamara Stieranková. Čaká nás v lete ešte reprezentačné sústredenie. Tam sa to bude ešte riešiť podrobnejšie,“ dodala. Medzi jej záľuby patrí i jazdenie na koni. Pripomenula, že v minulosti sa mu venovala súťažne.  

Zástupcovia AWK Magnezit Revúca si ukoristili na M – SR celkovo sedem strieborných a a tri bronzové medaily. 

Zdroj: vobraze.sk, foto: album T. Stierankovej a E. Horváthovej, FB SAPR