Kanátová spája džudo, ragby a MMA

Sophia Kanátová vľavo
Sophia Kanátová (vľavo)

Jej medailová zbierka je bohatá. Patrí medzi najúspešnejšie odchovankyne TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota. Z tohto oddielu neskôr odišla do Slávie STU Bratislava. Džudistka Sophia Kanátová sa v tomto roku vrátila do súťažného kolotoča. „Chcela som zápasiť aspoň na domácich turnajoch, ako sú liga, majstrovstvá Slovenska, alebo aj na nejakom podujatí s medzinárodnou účasťou. Aj keď som sa pred pár rokmi prestala súťažne venovať džudu, na žinenke som sa objavovala. Robila som sparing pre pretekárky, ktoré sa pripravovali na rôzne turnaje a zároveň som ďalej bola trénerkou detí,“ povedala pre vobraze.sk dvadsaťštyriročná Kanátová.

Pripomenula, že sa na scénu mienila vrátiť už vlani. „Covidová situácia mi to neumožnila, a tak som na tatami dostala súťažne v kimone až tento rok,“ podotkla Kanátová, ktorá je viacnásobnou majsterkou Slovenska. Na pódiové pozície prenikla na rôznych podujatiach, aj s medzinárodnou účasťou. Bola mládežníckou reprezentantkou. Predstavila sa na majstrovstvách Európy kadetiek i na Európskom olympijskom festivale mládeže.

Pracuje ako športovo-administratívna pracovníčka Slovenského zväzu džuda. V tomto roku dokonca robila na sústredeniach sparing aj zahraničným džudistkám. „Na moje prekvapenie som s nimi dokázala držať krok. Bolo však náročné organizovať sústredenie, koordinovať to a byť tam ešte aj ako pretekárka,“ zdôraznila. Do ostrých bojov potom zasiahla na medzinárodnom turnaji SNP v Banskej Bystrici, na ktorom obsadila vo váhe do 57 kg piate miesto. „Zaznamenala som dve víťazstvá a dve prehry,“ poznamenala Sophia. Na ďalších podujatiach už nezápolila, lebo sa zranila. „Viac som toho už nestihla kvôli zraneniu ramena, ktoré sa mi stalo na ragby. Znemožnilo mi tiež štart na majstrovstvách Slovenska,“ povedala. Ako trénerka pôsobí v JC Slávia STU Bratislava i v rámci Fitkids.

Adrenalín má v krvi. Priťahujú ju kontaktné športy. Kanátová je totiž zároveň reprezentantkou Slovenska v ragby a kapitánkou národného tímu. Zahrala si opakovane na majstrovstvách Európy. Slovenky však účinkujú v nižšej divízii, nesúperia s najlepšími na európskom kontinente. Sophia nastupuje na klubovej úrovni vo farbách pražského RK Petrovice.

Ale to nie je všetko, pretože sa rozhodla preniknúť do tajov zmiešaných bojových umení MMA. Ako podčiarkla, ovládanie džuda predstavuje veľké plus pre MMA. V rámci tréningového procesu sa naučila boxovať a spoznala napríklad brazílske jiu-jitsu. „Mala som už absolvovať v klietke aj premiérový súťažný zápas v MMA, ale týždeň pred ním som ho musela zrušiť. Súviselo to so spomínaným zraneným ramenom,“ povedala Sophia Kanátová.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album S. Kanátovej