Hokejisti skončili na olympiáde tretí. Kelemen prinesie medailu do Lučenca

Slovenskí hokejisti si vybojovali na zimných olympijských hrách v Pekingu bronzové medaily. V dueli o tretie miesto zdolali Švédsko 4:0. Dva góly strelil Juraj Slafkovský, do streleckej listiny sa zapísali aj Samuel Takáč a Pavol Regenda. Pri historickom úspechu Slovákov pod piatimi kruhmi bol aj Lučenčan Miloš Kelemen. Dvadsaťdvaročný krídelník nastúpil vo všetkých siedmich zápasoch, ktoré mančaft spod Tatier na olympiáde odohral.

„Ten bronz je super. Každopádne je paráda, že sa vďaka tomuto umiestneniu zase zviditeľnil slovenský hokej a ukázalo sa, že určite vychovávame u nás kvalitných hráčov. Nepočítal som pred začiatkom turnaja s tým, že budeme hrať o medaily, ale veril som, že to tak môže byť. Pomohlo nám, že sa mužstvá na ZOH museli zaobísť bez hráčov z NHL,“ povedal pre vobraze.sk útočník Alex Tamáši.

Tento dvadsaťtriročný Soboťan si oblieka dres extraligového HC ’05 Banská Bystrica. Upútalo ho predovšetkým to, ako slovenskí hráči korčuľovali. „Stíhali sme korčuliarsky so súpermi. Dovolím si tvrdiť, že sme vo viacerých zápasoch aj dominovali z tohto pohľadu. Klobúk dole pred tímom za to, že sa hráči korčuliarsky vyrovnali Fínom a Švédom,“ uviedol účastník majstrovstiev sveta do 20 rokov.

Miloš Kelemen z Lučenca si preberá bronzovú medailu na ZOH

„Slovenské mužstvo odohralo sedem zápasov za desať dní. To je masaker. Viem, čím si chlapci prechádzali. Na konci už ani poriadne nemali sily, ale dali do zápasu so Švédskom naozaj všetko. Zaslúžene obsadili tretie miesto, ale myslím si, že za tú hru, ktorú predvádzali, by si zaslúžili byť aj vyššie,“ povedal Alex Tamáši. Na olympiáde sa strelecky zaskvel sedemnásťročný Slafkovský, ktorý vsietil sedem gólov. „Upútal asi každého. Klobúk dole pred ním,“ zdôraznil hokejista z Rimavskej Soboty.

Miloš Kelemen získal vlani s tímom HKM Zvolen majstrovský titul, potom si zahral aj na svetovom šampionáte seniorov v lotyšskej Rige. V aktuálnom ročníku pôsobí v českom extraligovom BK Mladá Boleslav. „Nás, samozrejme, veľmi teší, že máme vôbec prvýkrát v novodobej histórii klubu v tíme olympionika, ktorý ešte navyše bude hrať o medailu,“ uviedla pre vobraze.sk pred súbojom o bronz Jitka Čechová, šéfredaktorka klubového webu BK Mladá Boleslav.

Slováci, zverenci trénera Craiga Ramsayho, v základnej skupine na olympiáde v Pekingu dvakrát prehrali (Fínsko, Švédsko) a raz zvíťazili (Lotyšsko). Vo vyraďovacej fáze najskôr zdolali Nemecko 4:0, následne pokorili USA 3:2 po samostatných nájazdoch. V semifinále Slovensko podľahlo Fínsku 0:2, ale v súboji o bronz triumfovalo.

Zdroj: vobraze.sk, foto: reprofoto RTVS