Hokejisti R. Soboty zabojujú o prvenstvo v druhej lige proti Detve

Vlani Soboťania neuspeli vo finálovej sérii

Počas nadchádzajúceho víkendu odštartuje finálová séria druhej hokejovej ligy mužov. Hráči HKM Rimavská Sobota vyzvú v súbojoch o prvenstvo v súťaži hráčov HK Detva. Tieto tímy majú v prebiehajúcej sezóne vyrovnanú bilanciu vzájomných zápasoch. Soboťania sa prebojovali do finále tretej najvyššej súťaži aj vlani, ale neuspeli v ňom. Ich súperom bol Trebišov.

Do prebiehajúceho ročníka vstupovali hokejisti HKM s čiastočne obmenením kádrom, v ktorom sa predstavilo niekoľko nových mien. „Vedeli sme, že v tejto sezóne bude liga extra vyrovnaná, dovolím si tvrdiť, že doteraz najkvalitnejšia. V tej predchádzajúcej sme skončili vo finále a chceli sme zopakovať tento úspech. Káder sme čiastočne obmenili, aby tím dostal nový impulz. Niektorí hráči odišli do konkurenčného prostredia, čo nás tiež viacmennej donútilo hľadať nové posily. Káder doplnili skúsení hráči ako Martin Ďaloga, Vladislav Solomonchak , Roman Kadlečík a mladí hráči ako Janko Sarvaš, Marek Lalík, Mikhail Shisterov a Ilya Nesterov. Podarilo sa nám angažovať našich odchovancov Viktora Dreisiga, Jakuba Sihelského a veľkou posilou je Dalibor Ďuriš, ktorý ostal aj po prestupovom období u nás,“ priblížil pre vobraze.sk prezident HKM Michal Slovák. Trénerom mančaftu je skúsený Ján Podkonický.

Zmeny v kádri sa udiali aj počas základnej časti. Z Rimavskej Soboty odišiel skúsený Ivan Jakubík, ktorý zamieril do Švédska. V spolupráci s HK Levice v rámci striedavých štartov sa v drese Soboťanov predstavili Adam Tužinský a Lucas Pohl. V novembri Soboťania angažovali spomínaného Dalibora Ďuriša, ktorý má extraligové skúsenosti. Pred skončením prestupového obdobia zadné rady vystužili staronovou posilou Dimitryim Koksharovom. Ten pôsobil v HKM už vlani.

Foto : Juraj Biblák

Rimavskosobotský tím sa musel vysporiadať so zranením brankárskej jednotky. „Marek Šimko sa v polovici novembra na ľade Púchova zranil. Mal svalové zranenie v spodnej časti tela. Od januára sa postupne zapájal do tréningového procesu a koncom januára nastúpil na domáci zápas proti MHK Kežmarok. Keď vám vypadne brankárska jednotka, je to zložitá situácia a hlavne, keď sme nevedeli, o akú dlhú absenciu ide. Ihneď sme kontaktovali Jakuba Sihelského, ktorý musel hneď naskočiť do zápasového kolotoča, nakoľko náš odchovanec Dominik Albert musel počas sezóny odísť do zahraničia. Jakub doteraz robí tandem Marekovi Šimkovi a máme tak skvelú i kvalitnú brankársku dvojicu,“ uviedol Slovák.

V základnej časti západnej skupiny obsadili hokejisti Rimavskej Soboty tretiu priečku, čím splnili predsezónny cieľ. V dvanástich stretnutiach získali 25 bodov (osem víťazstiev, štyri prehry). Po nadstavbovej časti figurovali rovnako na tretej pozícii a v play-off tak začínali na domácom ľade. Vo štvrťfinále narazili na tím z východného Slovenska HK Bardejov. Na postup potrebovali Soboťania štyri zápasy, keď sériu ukončili na ľade súpera v pomere 3:1 na zápasy. V semifinále play-off sa stretli s tímom HK Delikateso Bratislava. Tieto duely boli veľmi náročné. Na postup do finále stačili hráčom HKM len tri zápasy, sériu teda ukončili v najkratšom možno čase a v boji o prvenstvo v druhej lige sa stretnú s Detvanmi.

Finálové zápolenie otvoria hokejisti Rimavskej Soboty už tento víkend na domácom ľade. Prvý zápas je na programe v sobotu 25. marca a druhý v nedeľu 26. marca, obidva so začiatkom o 18.00 hodine. „Toto finále je veľmi špecifické, keďže ide o derby. Víťaz získa titul v druhej lige a priamo postupuje do prvej Slovenskej hokejovej ligy. Je to pre nás všetkých sviatok. Hráči sa pripravujú a ideme do finále s jasným cieľom. Je to vyvrcholenie ligy, kde sa už nemáme na čo šetriť. Veríme v historický úspech pre náš klub a pre naše mesto Rimavská Sobota,“ zdôraznil Slovák.

Zdroj: vobraze.sk, foto: Ján Čajko a Juraj Biblák