Fantastická Kapustová si vybojovala na mládežníckych majstrovstvách sveta druhé striebro

Ema Kapustová s trénerom Martinom Otčenášom, foto Igor Stančík

S juniorskou kategóriou sa lúči vo veľkom štýle. Biatlonistka Ema Kapustová si vybojovala na mládežníckych majstrovstvách sveta v estónskom Otepää druhú medailu. V pretekoch s hromadným štartom junioriek na 9 km získala dvadsaťjedenročná Revúčanka kov strieborného lesku. Na strelnici minula Kapustová dva z dvadsiatich terčov. Do trestných kôl zamierila po streľbe v ľahu. V stojke však bola bezchybná. Ema Kapustová (Otchenash Team) mala ôsmy najlepší bežecký čas. V závere pretekov mohutne finišovala, ale napokon ju o menej ako sekundu predstihla Nemka Kinková a bronz si ukoristila Bertrandová z Francúzska. Kapustová opäť potvrdila príslušnosť k elite a zaznamenala skvelý úspech. Jej trénerom je Martin Otčenáš.

Po pretekoch poukázala na to, že to bol jej posledný individuálny štart v juniorskej kategórii a už ju čaká iba štafeta. Netajila, že je veľmi šťastná, ako to napokon dopadlo. „Keď som po prvej ležke prišla na druhú a osemnásty stav to nebolo niečo, o čom by som mohla povedať, že ešte môžem bojovať o víťazstvo. Snažila som sa skoncentrovať aspoň na tie streľby, aby som sa nejako pohla dopredu. Vedela som, že aj stojky vedia niekedy zamiešať poradím. Videla som na poslednej položke, že baby predo mnou chybovali. Keď mi na nej padli všetky terče, už som išla. Videla som pred sebou baby, ale vôbec som nevedela, ktorá je prvá, ktorá druhá, alebo ako to je. Videla som, že Francúzka má toho dosť, ale vôbec som nevedela, že je prvá. Verila som si na ňu. Potom už tá Nemka mala viac síl. Verila som si, že možno cez ňu prejdem, ale bola silnejšia,“ povedala pre slovenskybiatlon.sk Ema Kapustová, ktorá je zamestnankyňou VŠC Dukla Banská Bystrica.

„Musím sa poďakovať za celú sezónu Martinovi Otčenášovi. To, ako pracujeme, ma veľmi teší. Tieto výsledky sú dobrým zadosťučinením pre mňa i pre neho. Myslím si, že ešte je stále na čom pracovať. Vážim a cením si všetko, čo pre mňa robí. Vidím, že to má zmysel. Dnes sa musím poďakovať aj servisu, lyže ma veľmi podržali,“ uviedla ďalej strieborná Kapustová. Tá si prebrala malý krišťálový glóbus v rámci juniorského IBU Cupu za preteky s hromadným štartom. Počas sezóny boli dvoje.

Prvú medailu na prebiehajúcom mládežníckom svetovom šampionáte v Otepää získala Kapustová vo vytrvalostných pretekoch na 12,5 km. Obsadila v nich striebornú priečku.

V tejto sezóne už súťažila aj na podujatiach Svetového pohára žien. V januári si Ema Kapustová vybojovala bronzovú medailu na majstrovstvách Európy v seniorskej kategórii. V Osrblí si ju ukoristila vo vytrvalostných pretekoch na 15 km.

Ema Kapustová (vľavo), foto: Igor Stančík

Na juniorských majstrovstvách Európy v poľských Jakuszyciach získala potom vo februári bronz. Zabezpečila si ho v pretekoch s hromadným štartom na 9 km.

V roku 2021 si vybojovala Kapustová na mládežníckom svetovom šampionáte v rakúskom Obertilliachu rovnako bronz. Na pódium sa prepracovala vo vytrvalostných pretekoch kadetiek na 10 km. V tom čase hájila farby ŠK Železiarne Podbrezová.

Zdroj: vobraze.sk, slovenskybiatlon.sk, foto: Slovenský biatlon/Igor Stančík