Džudista z R. Soboty opäť trénoval v Japonsku. Ádám sa pripravuje na európsky šampionát

Tohtosezónnym vrcholom džudistu Viktora Ádáma majú byť novembrové majstrovstvá Európy do 23 rokov, ktoré sa uskutočnia v nemeckom Postupime. V príprave na ne trénoval rodák z Rimavskej Soboty druhýkrát v tomto roku v Japonsku. „Boli sme tam v septembri. Tentoraz sme trénovali priamo v Tokiu. Veľmi dobré sparingy som absolvoval s japonskými súpermi. Zviedol som s nimi vyrovnané súboje. Veľmi mi tieto tréningové pobyty v Japonsku pomáhajú. Som s nimi spokojný. Veľa mi to znovu dalo, aj čo sa týka techník. Je to jednoducho iný level džuda,“ povedal pre vobraze.sk dvadsaťjedenročný Viktor Ádám (Dukla Banská Bystrica). Ako dodal, v závere sústredenia si však zranil lakeť.

„Vyzeralo to vážnejšie. V súčasnosti však trénujem, ale mám isté obmedzenia, tejpujem si ho atď. Nie som momentálne v top forme, ale nie je to zase ani také, že by som s ňou nevedel pracovať, respektíve ju nedokázal do európskeho šampionátu vyladiť. Myslím si, že dovtedy by som sa mohol dostať do top formy. To aj bude mojou snahou,“ zdôraznil odchovanec TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota.

Netají vysoké ambície. „Tie sú stále rovnaké. Vyhrať ME do 23 rokov. Budem sa o to snažiť,“ povedal Ádám. Premiéru na európskom šampionáte do 23 rokov zažil vlani ako junior v Sarajeve.

Počas nadchádzajúceho víkendu sa mladý reprezentant predstaví na turnaji Európskeho pohára seniorov v španielskej Malage. „Na základe môjho účinkovania na tomto podujatí sa rozhodne, či pôjdem aj na európsky šampionát mužov, ktorý sa bude konať na začiatku novembra v Montpellieri. Pokúsim sa urobiť v Španielsku dobrý výsledok, aby som prvýkrát štartoval na ME mužov. Tie budú pred šampionátom do 23 rokov. Štart na európskom šampionáte mužov by bol pre mňa bonusom,“ priblížil Viktor Ádám.

V úvode aktuálnej sezóny získal bronzovú medailu na turnaji Európskeho pohára seniorov v lotyšskej Rige. Od marca mu však nepribudol do vitríny cenný kov. „Nepovedal by som, že sa prebiehajúca sezóna nevyvíja podľa mojich predstáv. Získal som ten bronz v Rige. Očakával som, že si vybojujem medaily aj na ďalších podujatiach. Bohužiaľ, to sa mi nepodarilo. Nie som však z toho nejaký zrútený. Viem, že smerom do budúcnosti mám toho veľa pred sebou. Pribrzdili ma aj zranenia kolena, ramena a teraz spomínaného lakťa, na niektorých podujatiach som sa nezúčastnil,“ vyjadril sa Ádám. Poukázal na to, že v tomto roku patrí vekom prvýkrát do dvadsaťtrojky. „Som rád, že ma berie reprezentačný tréner na turnaje v mužskej kategórii. Ide o to, aby som si zvykol na zápolenia v nej a nazbieral skúsenosti. Veľa som si z nich zobral. Je to niečo iné ako juniorská kategória či dvadsaťtrojka. Výsledky zápasov medzi mužmi predovšetkým závisia od toho, kto akú chybu urobí.“

Zdroj: vobraze.sk, foto: album V. Ádáma