Džudista z R. Soboty bude štartovať medzi európskou elitou

Džudista Viktor Ádám sa v septembri predstaví na majstrovstvách Európy juniorov. Tie sa uskutočnia v Luxemburgu. Mládežnícky reprezentant z Rimavskej Soboty, člen Dukly Banská Bystrica, už má skúsenosti zo zápolenia na významných podujatiach. Pred dvomi rokmi totiž štartoval na ME dorastencov vo Varšave i na Európskom olympijskom festivale mládeže v Baku. „Viem, čo ma na ME čaká a ako to funguje na takýchto podujatiach,“ povedal pre vobraze.sk devätnásťročný Ádám, ktorý je odchovancom TJ Mladosť Relax Rimavská Sobota. Do bojov zasiahne vo váhe do 100 kg.



Svoje schopnosti rozvíja v meste pod Urpínom. „Teším sa na európsky šampionát juniorov. Som rád, že sa na ňom môžem zúčastniť. Chcel by som sa tam umiestniť čo najlepšie. V tomto roku som mal ambície získať medailu na turnajoch Európskeho pohára, čo sa mi ale nepodarilo. V Sarajeve som skončil piaty a v talianskom Udine som obsadil siedme miesto. Nemám akosi šťastie pri žrebe. Snáď sa to zmení,“ uviedol Viktor Ádám. Veľmi si cení, že v Sarajeve zdolal maďarského reprezentanta Zsombora Véga. „Je jednotkou vo svetovom rebríčku. Zaskočil som ho v tom zápase,“ podotkol.



V aktuálnej sezóne, do ktorej tiež zasiahla pandémia, sa predstavil na troch turnajoch a absolvoval viaceré reprezentačné zrazy. „Boli sme na sústredeniach aj Dánsku, Maďarsku či v Česku. Myslím si, že som pripravený na ME v metropole Luxemburska. Na hmotnosť si dávam pozor. Akurát teraz som však mal silnejšiu reakciu na druhú dávku vakcíny proti COVID – 19, a tak som vynechal turnaj SNP v Banskej Bystrici,“ referoval.

Je si vedomý, že zatiaľ nemá konštantnú výkonnosť a nedokáže to, čo predvádza na tréningoch, zopakovať pravidelne na súťažnej scéne. Nemieni sa však s tým zmieriť. Hľadá cestu, ako sa posunúť dopredu. „Obzerám sa po mentálnom koučovi, aby ma správne naladil na zápasy,“ naznačil Viktor Ádám.


Zdroj: vobraze.sk, foto: album V. Ádáma