Biatlonistka z Revúcej zaujala na majstrovstvách sveta

Ema Kapustová

Biatlonistka Ema Kapustová prenikla v stíhacích pretekoch na svetovom mládežníckom šampionáte do najlepšej desiatky. Deviate miesto predstavuje veľmi cenné umiestnenie. Ukázala, že má perspektívu a treba s ňou počítať. Devätnásťročná Revúčanka rozhodne nesklamala ani vo vytrvalostných a rýchlostných pretekoch. Majstrovstvá sveta sa konali v Soldier Hollow (USA). Členka ŠK Železiarne Podbrezová zápolila v juniorskej kategórii.

„Moje účinkovanie na MS hodnotím pozitívne. Som spokojná s bežeckými výkonmi, hlavne s udržaním tempa vo všetkých kolách. Samozrejme, musím pochváliť servisný tím, ten bol jeden z najlepších, na lyže som sa mohla spoľahnúť vo všetkých pretekoch. Dávalo mi to silu, vedela som podať na trati svoje maximum,“ povedala pre vobraze.sk Ema Kapustová. Ako doplnila, jej strelecké výkony boli stabilné. So streľbou vyjadrila rovnako spokojnosť. „Škoda však niektorých chybičiek, bez nich by boli tie výsledky ešte krajšie,“ podotkla. „Môj cieľ bolo určite umiestnenie v Top 10, ale hlavne predviesť to, na čo mám, vydať zo seba maximum, užiť si preteky a mať z toho radosť. Keď toto všetko vyjde, tak príde aj ten výsledok.“

Vo vytrvalostných pretekoch na 12,5 km obsadila Kapustová pätnáste miesto. Na strelnici minula dvakrát. „Boli to náročné preteky. Súťažili sme v dosť vysokej nadmorskej výške, takmer 1800 m n.m., čo dodávalo pretekom ešte väčšiu náročnosť. Musela som sa s tým popasovať. Dve chybičky na strelnici ma pripravili o pozíciu v Top 10. To umiestnenie ale hodnotím kladne,“ skonštatovala talentovaná Ema.

V rýchlostných pretekoch na 7,5 km sa umiestnila na sedemnástej priečke. Na strelnici netrafila jeden terč. „Boli to veľmi rýchle preteky. Išlo sa mi lepšie ako vo vytrvalostných pretekoch. V cieli to bolo sedemnáste miesto, ale rozdiely medzi pretekárkami boli minimálne. Mala som malú stratu na víťazku, čo ma potom motivovalo na boj o čo najlepšie umiestnenie v stíhačke,“ uviedla mladá reprezentantka.

V stíhacích pretekoch na 10 km skončila na veľmi dobrom deviatom mieste. Na strelnici minula raz. „Nemala som čo stratiť. Išla som do toho od začiatku naplno. Škoda poslednej rany na druhej ležke. V poslednom kole to bolo fakt drsné. Bojovala som o ôsmu priečku, prišla som o ňu v cieľovej rovinke, rozhodlo pár centimetrov. Škoda toho, ale deviate miesto ma teší. Prvý rok patrím do juniorskej kategórie. Je to pre mňa povzbudenie do ďalšej sezóny,“ priblížila odchovankyňa revúckeho biatlonu. Ako dodala, celkovo mala bežeckú formu. „Minútová strata na najlepšiu pretekárku v stíhacích pretekoch je fajn. V porovnaní s minulým rokom nastalo zlepšenie, čo je dobrý ukazovateľ,“ zdôraznila. Podľa jej slov zrýchlila na strelnici v ležkách a je s tým spokojná.

Ema Kapustová zaznamenala na svetovom šampionáte v uplynulých dňoch lepšie výsledky než na januárových majstrovstvách Európy. „Tie neboli môj top vrchol sezóny, čo bolo vidieť na forme. Na MS v USA to už bolo o inom. Som rada, že forma bola vyladená správne,“ povedala.

Vlani sa zaskvela ziskom bronzovej medaily na mládežníckych majstrovstvách sveta, cenný kov si ukoristila vo vytrvalostných pretekoch kadetiek na 10 km.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album E. Kapustovej, Slovenský biatlon, Björn Reichert/Bhoto.de