Zastupiteľstvo rozhodne o počte poslancov v R. Sobote

budova bývalého župného domu
Poslanci sa zídu v bývalom Župnom úrade v Rimavskej Sobote

Volení zástupcovia občanov rozhodnú o tom, koľko poslancov bude tvoriť v novom volebnom období rimavskosobotské mestské zastupiteľstvo. To vzíde z tohtoročných komunálnych volieb, ktoré sa uskutočnia na jeseň. Primátor Jozef Šimko zvolal na posledný májový deň zasadnutie mestského parlamentu. Podľa navrhovaného programu by sa mali poslanci na budúci utorok zaoberať aj určeniu volebných obvodov a počtu poslancov mestského zastupiteľstva pre nové volebné obdobie. V tom prebiehajúcom pozostáva zastupiteľstvo v tomto okresnom meste z 21 poslancov. V predchádzajúcich volebných obdobiach ich bolo 19 a ešte dávnejšie 25.

Vzhľadom na počet obyvateľov môže Mestské zastupiteľstvo v Rimavskej Sobote určiť najmenej 15 a najviac 25 poslancov.

Na jeseň 2018 posunuli voliči v obvode č. 1 (Staré mesto – Chrenovisko – Vyšná Pokoradz) do rimavskosobotského zastupiteľstva štvorlístok Ladislav Rigó, Eva Bornayová, Michal Demeter a Jaroslav Matzenauer. Poslanecký mandát získalo vo volebnom obvode č. 2 (Rožňavská – Šibeničný vrch – Sabová – Vinice – Bakta – Nižná Pokoradz) kvarteto Štefan Tankó, Erika Juhászová, Ján Jurkemík a Robert Kuvik.

Roman Vaľo, Štefan Baláž, Tibor Figei a Andrea Andrášiová boli za poslancov zvolení vo volebnom obvode č. 3 (Sídlisko Rimava – Malohontská). Obvod č. 4 (Sídlisko Západ – Sobôtka – Kľačany) zastupuje poltucet poslancov, konkrétne sú nimi Ivan Hazucha, Peter Juhász, Anna Šimková, Pavel Zvara, Jaroslav Bagačka i Roman Slanina. Trojicu Tomáš Sliva, Zoltán Cziprusz a Jozef Tóth zvolili občania vo volebnom obvode č. 5 (Tomašová – Včelinec – Dúžavská cesta – Kurinec – Dúžava – Mojín).

Zdroj: vobraze.sk