Polovica z kandidátov spred troch rokov nemieni kandidovať na primátora

Stále nie je známy žiadny kandidát, ktorý by verejne ohlásil kandidatúru na primátora Rimavskej Soboty. Voľby sa uskutočnia na jeseň budúceho roka. Pred tromi rokmi sa o primátorskú stoličku uchádzali štyria záujemcovia. Polovica z nich sa v súčasnosti vyjadrila, že nemieni opakovane kandidovať na tento post. „Ste prví, kto sa ma to pýta. Nemám zatiaľ taký impulz, že by som to urobil. Neuvažujem o tom,“ povedal pre vobraze.sk Viliam Vaš, ktorý v novembri 2018 získal 203 hlasov. V minulosti patril k aktívnym poslancom MsZ a bol okresným predsedom KDH.

Uchádzačom o funkciu primátora bol pred tromi rokmi aj Róbert Zagyi, ktorý získal 281 hlasov. „Z mojej strany je to úplne vylúčené,“ skonštatoval Zagyi na margo prípadnej kandidatúry. Naďalej sa venuje podnikaniu.

Ďalším kandidátom bol Radovan Ceglédy. Po niekoľkomesačnej kampani mu obyvatelia odovzdali 3 192 hlasov. Na otázku, či už je rozhodnutý opätovne sa uchádzať o post primátora, sa konkrétne nevyjadril. „Skôr ako v apríli a máji sa k tomu nebudem vyjadrovať. Teraz na to nie je vhodná doba,“ povedal pre vobraze.sk Ceglédy.

Historicky najväčší počet hlasov však zaznamenal Jozef Šimko, súčasný trojnásobný primátor. Svojím hlasom ho podporilo 5 081 obyvateľov. Ako už nám v septembri uviedol, svoje stanovisko k prípadnej opätovnej kandidatúre prisľúbil zverejniť na budúci rok vo februári.

Ďalší Soboťania, ktorí to skúšali v minulosti, majú vo veciach jasno

Miroslav Martiš a František Auxt majú v otázke kandidatúry na stoličku primátora jasno. „Nepohrávam sa s takouto myšlienkou. Raz stačilo. Bolo to pekné, bolo toho dosť,“ povedal pre vobraze.sk Martiš, ktorý kandidoval v roku 2010. Donedávna bol šéfom školstva Banskobystrického samosprávneho kraja. Svoje pôsobenie v B. Bystrici však tento rok ukončil a vrátil sa do Rimavskej Soboty. Ako podotkol, jeho príchod tiež nesúvisí s tým, že by sa uchádzal o pozíciu primátora. Podľa jeho slov už nie je členom politickej strany Smer-SD a venuje sa rodine.

František Auxt, ktorý tiež kandidoval v roku 2010 na primátora, v súčasnosti už nemá takéto ambície. Ako ďalej uviedol, z prostredia maďarských stán podľa súčasných informácií kandidáta na primátora tiež mať nebudú. Zároveň naznačil, že často skloňovanými menami boli Mikuláš Csirmaz či Peter Juhász. „To, čo sa rozšírilo, to boli len návrhy, ale nie je to reálne,“ povedal pre vobraze.sk Auxt, poslanec BBSK a dlhoročný okresný predseda SMK.

Kandidovať nemieni ani poslanec MsZ Ivan Hazucha, ktorý je okresným šéfom strany Smer-SD. V strane sa podľa jeho slov však čoraz častejšie zaoberajú touto témou. „Vlastného kandidáta zatiaľ nemáme vybratého. Treba pri tom zohľadňovať viacero parametrov. Znalosti, vzdelanie, prehľad vo veciach samosprávy, či morálny kredit a vôľu ísť do rizika. V neposlednom rade je tu aj zhodnotenie zvoliteľnosti,“ skonštatoval Hazucha. Ako ďalej podotkol, nevylučuje, že by sa v prípade podpory nejakého kandidáta spojili so stranou Hlas-SD.

V R. Sobote sa začína hovoriť o kandidátoch na primátora. Šimko sa vyjadrí na budúci rok

Zdroj: vobraze.sk