V R. Sobote majú byť oslavy výročia v septembri. Pripravujú program

Jubilejné oslavy prvej písomnej zmienky o meste Rimavská Sobota by sa mali konať v septembri. Samospráva pripravuje v súvislosti so 750. výročím zaujímavý program. Ako pre vobraze.sk povedal primátor R. Soboty Jozef Šimko, oslavy plánujú na 3. septembra. Podľa jeho slov sa budú konať v závislosti od vývoja epidemiologickej situácie a s tým spojenými opatreniami. Ako naznačil, moderovať by ich mal Štefan Skrúcaný a začať by to malo ráno o 10tej v mestskej záhrade a na amfiteátri. Tam má vystupovať podľa primátora perfektná slovenská kapela, maďarská speváčka s kapelou a v programe myslia aj na rómsku časť obyvateľstva. „Aby sme vyšli každému v ústrety. Som s umelcami v kontakte,“ hovorí Šimko, ktorý bližšie program zatiaľ nekonkretizoval. „Bude to prekvapko. Bude to zaujímavé,“ avizuje.

Zároveň však upozorňuje na pandemické obmedzenia, kde aj na amfiteátri platia obmedzenia počtu divákov. „Platia nejaké nariadenia a nemôžem si dovoliť ich porušiť,“ zdôraznil Šimko, ktorý podľa jeho slov, ak sa epidemiologická situácia nezlepší, tak zvažuje, či vyčleniť 25 tisíc eur na oslavy, keď sa ich môže zúčastniť len obmedzený počet ľudí. „Pre 500 ľudí ja nevyhodím 25 tisíc eur,“ poznamenal.

Súčasťou osláv má byť aj položenie vencov k pamätníku Červenej armády na Nám. M. Tompu. Jeho okolie je v súčasnosti v rekonštrukcii.

Pripomeňte si oslavy 700. výročia, ktoré zaznamenal fotograf Jozef Tokár. Pozrieť si ich môžete v priloženom článku pod názvom Fotky a zábery z osláv Dňa mesta spred 50 rokov.

Zdroj: vobraze.sk