Riaditeľka Gemersko-malohontského osvetového strediska v R. Sobote Kišáková končí

Na poste riaditeľky Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote končí Darina Kišáková. Túto funkciu zastáva 20 rokov, na osvete odrobila celý život. Ako pre vobraze.sk ďalej Darina Kišáková priblížila, odchádza na základe vlastného rozhodnutia. Urobiť tak plánovala už v marci, no bola požiadaná, aby ešte zotrvala na riaditeľskom poste počas jubilejného 45. ročníka folklórnych slávností Rontouka v Klenovci.

V osvetovom stredisku, ktorého zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj, končí k 31. augustu. „Odchádzam na dlhodobé prázdniny po 45 odrobených rokoch, dôchodok si veľmi nepripúšťam,“ povedala s úsmevom Kišáková (65) a dodala, že sa plánuje venovať sebe a svojim najbližším, pretože jej doteraz bola práca prednejšia. „Ušlo mi detstvo mojich detí, mojich vnúčat. Tých mám šesť a dve sú už dospelé,“ priblížila riaditeľka, podľa ktorej sa necíti na svoj vek, ale treba dať šancu aj iným.

Darina Kišáková počas svojho pôsobenia prešla viacerými pozíciami kultúrno-výchovnej práce a podpísala sa pod mnohé kultúrne aktivity v okrese Rimavská Sobota či Revúca. V posledných rokoch považuje za veľký prínos vydarenú rekonštrukciu priestorov Domu osvety, ktoré v minulosti vyhoreli a dlhé roky neboli využívané. „Ešte nás čaká rekonštrukcia či zateplenie druhej časti budovy. Projekt je hotový, ale to už bude musieť dotiahnuť niekto ďalší,“ dodala. Zástupkyňou Kišákovej je niekoľko rokov Stanislava Zvarová, ktorá má byť poverenou vedením GMOSu.

„Darinku poznám ako výbornú odborníčku, roky som robil osvetového pracovníka v Lučenci. Zaslúžila sa o rozvoj osvetového strediska a rekonštrukciu celej budovy v R. Sobote zvládli excelentne. Pozitívne vnímam aj jej prácu v regióne Gemera a Malohontu,“ povedal pre vobraze.sk Roman Malatinec, podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja pre oblasť kultúry a zároveň poslanec NR SR. Spomenul, že od začiatku boli aj pri zrode reprezentatívneho festivalu Klenovská Rontouka. „Pre mňa to bola vzácnosť byť pri takýchto ľuďoch a pracovať s nimi. Poznajú ten región, vedia čo potrebuje a vedia v tom zmiešanom území pôsobiť a vytvárať hodnoty aj pre národnostné menšiny a takisto venovať sa aj národnej kultúre. Chcem sa jej poďakovať, pretože za tie roky života v kultúre urobila značný prínos pre región Gemera a Malohontu,“ dodal Malatinec. 

Zdroj: vobraze.sk