Pre Frederiku z R. Soboty bola žurnalistika jasnou voľbou. Je vášnivou cestovateľkou

Frederika Lodová z Rimavskej Soboty študuje žurnalistiku a pracuje pre spravodajský portál Aktuality.sk. Už v detstve veľa čítala a písala. Dnes svoju vášeň pre písanie, spravodlivosť a fakty pretavuje do budovania vlastnej novinárskej praxe. Fascinuje ju spoznávať nové kultúry, veľa cestuje, považuje to za najlepšie investovaný čas. V devätnástich rokoch okúsila život v Rusku. Absolventka Gymnázia Ivana Kraska študuje žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave.

Tvorila od detstva
Frederika, pôvodom z Humenného, podľa jej vlastných slov od detstva milovala literatúru a knihy. „Okrem toho, že som vždy bola silná extrovertka a veľa času som trávila vonku s kamarátmi, vo voľných chvíľach som často chodievala do knižnice. Cítila som sa tam ako doma. Milovala som vôňu kníh a ticho, ktoré v knižniciach akosi každý rešpektuje,“ spomína pre vobraze.sk talentovaná študentka žurnalistiky. Na základnej škole začínala poéziou, rada písala haiku, žáner japonskej poézie a na strednej škole sa venovala aj poviedkovej tvorbe.

Svoj talent prezentovala na niekoľkých literárnych a esejistických súťažiach. „Práve vtedy som si začala uvedomovať, že viem celkom dobre pracovať so slovami a textom. Vždy a všade som si zapisovala zaujímavé výrazy alebo vety, ktoré ľudia povedali. Často som si vypisovala silné myšlienky aj z kníh. Dodnes to robím,“ prezradila Lodová. V tínedžerskom veku vyskúšala viacero športov a iných aktivít, no stále sa vrátila k písaniu. „Myslím si, že písanie je podstatou mojej existencie. Vždy som mala akosi pocit, že mám svetu čo ponúknuť práve slovami, ktoré napíšem. Slová a fakty majú pre mňa najväčšiu hodnotu.“

Život v Rusku
Po absolvovaní rimavskosobotského gymnázia odišla Frederika ako devätnásťročná do Ruska a bola to najväčšia skúška jej samostatnosti. „Na život v Moskve som si zvykla, no o svojej liberálne orientovanej povahe som v tom prostredí veľmi nemohla hovoriť. Študovala som rusko-slovenský literárny preklad na Inštitúte Maxima Gorkého, čo bol zaujímavý odbor, no postupne som si začala uvedomovať, že viac než umelecké texty, chcem písať fakty. Overené a overiteľné pravdy. A presne tie sú podstatou novinárstva,“ vysvetľuje Frederika.

S príchodom covidu sa rozhodla štúdium v Rusku pozastaviť. Zároveň si uvedomila, že jej povaha nie je prispôsobená na život v tejto krajine. „Bola som a stále som voľnomyšlienkárka. Rýchlo som si tam uvedomila, že som prozápadne orientovaná a bola som vychovaná k úplnej slobode,“ zdôraznila dcéra učiteľky na rimavskosobotskom gymnáziu Moniky Lodovej. Počas svojho pobytu mala možnosť spoznať Moskvu aj svet okolo nej. „Rada som sa prechádzala po Červenom námestí. Ruskú architektúru, jedlo a literatúru som si zamilovala. Dodnes mi to veľmi chýba. No videla som tam aj extrémne chudobný život. Moskva je krásna a nežilo sa mi tam zle, no za hranicami Moskovskej oblasti začína úplne iný svet,“ spomína.

Žurnalistika bola jasnou voľbou
Spolupracovala s viacerými regionálnymi médiami, kde získavala prax. A to aj s redakciou portálu vobraze.sk. „Pred Aktualitami som stážovala v známej bratislavskej PR agentúre — to mi okrem Aktualít dalo asi najviac, pretože som pochopila, ako médiá a tiež druhý breh fungujú,“ reagovala.

Pre žurnalistiku bola Frederika rozhodnutá ešte pred odchodom do Ruska, preto bola pre ňu jasnou voľbou, ku ktorej ju inšpirovalo kritické myslenie, zmysel pre spravodlivosť a fakty. „Ja som si novinárstvo vybrala, pretože verím, že na Slovensku je stále množstvo ľudí, ktorí chcú čítať kvalitné a nezaujaté spravodajstvo. Poslanie novinárstva spočíva v tom, že ľudí snáď postupne naučíme, že alternatívne pravdy neexistujú. Existujú len fakty. Mám zodpovednosť za to, aby som napísala pravdu. Žurnalistika v ľuďoch prebúdza kritické myslenie.“ Zároveň však pripúšťa, že táto profesia vyžaduje silnú povahu a odolnosť. Nenávistné správy a ani komentáre na sociálnych sieťach si nevšíma.

Práca pre Aktuality
Spočiatku v portáli Aktuality.sk len stážovala a robila všetko, čo bolo potrebné. Momentálne tam pôsobí ako externá editorka a píše aj vlastné články. „Editorské služby spočívajú v sledovaní a monitorovaní aktuálnych udalostí, ktoré sa čo najrýchlejšie snažíme spracovať,“ ozrejmila. Stále však v redakcii pomôže aj s rôznymi inými činnosťami, akou je napríklad marketing a iné.

Keď píše vlastné texty, ich tematika je široká. „Veľmi ma baví domáce spravodajstvo, takže píšem často o politike. Cítim však potrebu písať o veciach, ktoré majú aj hlbšiu podstatu. Chcem, aby žurnalistika, ktorú robím, mala okrem informovania aj iný zmysel, preto sa venujem najmä sociálnym témam. Najradšej prinášam články o zdravotne znevýhodnených ľuďoch, o rodovej rovnosti, LGBTI+ témach. Verím, že každý ľudský príbeh má obrovskú hodnotu,“ uviedla vysokoškoláčka.

Vysnívaná redakcia a úspechy
Dostať sa do redakcie Aktualít bolo Frederikiným snom a túto prácu považuje za doposiaľ najväčší novinársky úspech. „Otvoril sa mi tým „veľký novinársky svet“, takže sa často po ceste do práce iba usmievam a stále neverím, že to je pravda,“ s úsmevom hovorí Frederika. Vďaka Aktualitám sa dostala aj do Európskeho parlamentu v Bruseli, čo jej dodalo sebaistotu, keďže komunikácia s europoslancami nebola vôbec jednoduchá. Za svoj najsilnejší novinársky zážitok považuje talentovaná mladá novinárka práve rozhovor s investigatívnou novinárkou Monikou Tódovou. „Tento text naozaj vyšiel a som naň hrdá,“ dodala.

Minimum voľného času
Ráno práca v redakcii a poobede škola. Tak vyzerá jej bežný deň a voľného času jej veľa neostáva. „Mne to však nevadí, pretože verím, že práve toto sú roky počas, ktorých by si mladý človek mal budovať kariéru a dať do toho všetko. Novinárčina je navyše rýchla a treba byť flexibilný.“ Ak jej predsa len nejaký voľný čas ostane, aj vtedy sa snaží nasávať informácie počúvaním podcastov, čítaním kníh či pozeraním dokumentárnych filmov. Okrem toho je vášnivou cestovateľkou. „Potrebujem byť neustále v spoločnosti a spoznávať nových ľudí. Fascinuje ma spoznávať nové kultúry. Aj preto veľa cestujem a chodím po svete, som dosť kozmopolitná — pre mňa je to najlepšie investovaný čas,“ skonštatovala dvadsaťtriročná Frederika Lodová.

Budúcnosť v multimediálnej žurnalistike
„V dnešnej dobe už nestačí byť novinárom či novinárkou v jednom odbore. Je nutné stať sa multimediálnym žurnalistom či žurnalistkou, preto sa chcem neustále posúvať,“ hovorí o svojich plánoch do budúcna. Rada by si vyskúšala aj pôsobenie v rozhlase i televízii. Jej cieľom je preto pracovať na svojej artikulácii a hlasovom prejave pod dohľadom hlasového kouča.

Pre ľudí, ktorí sa rozhodujú pre žurnalistiku, má Frederika jasný odkaz: „Ak má niekto obavy, asi toto povolanie nie je pre neho vhodné. Predpokladom je mať vzťah ku faktom a čítať hodnoverné médiá. Ak sa však chce niekto stať novinárkou alebo novinárom, je nutné prijímať veľa, veľa informácií, sledovať verejné dianie a mať všeobecný prehľad.“

Zdroj: Simona Kántorová, foto: album F. Lodovej