Medzinárodný rómsky festival presunuli do Kokavy. Zahrá Delegation a účasť najnovšie potvrdil talentovaný Tomáš Botló

Medzinárodný rómsky festival Gypsy fest sa vracia na scénu. Posledne bol jubilejný ročník v Rimavskej Sobote na amfiteátri, tento rok bude 21.ročník v Kokave nad Rimavicou. Uskutoční sa 24. septembra. Hoci tento rok potrvá len jeden deň, zážitok spod otvorenej oblohy a voľnosti však ostane zachovaný. „Amfiteáter je nádherná vec, kde ľudia nie sú zavretí v dome kultúry a môžu sa voľne pohybovať a občerstviť sa,“ povedal organizátor festivalu Vladimír Sendrei.

Ako ďalej vysvetlil, dôvodom zmeny miesta podujatia je nižší rozpočet, bolo podporené v nižšej miere. „V Rimavskej Sobote sme mali festival dva dni a mohol obsiahnuť viac ľudí. V Kokave máme teraz ale výhodnejšie podmienky vzhľadom na financie,“ povedal Sendrei a dodal, že obmedzenie sa bude týkať niektorých sprievodných aktivít.

„Program však bude pestrý. Budú rómske aj nerómske kapely. Ide tu hlavne o spoluprácu. Chceme ľuďom ukázať, ako sa dá rómska hudba spojiť s nerómskymi kapelami,“ zdôraznil s tým, že spolupracovali s kapelou Moja reč a predtým aj s Parou. „Ide o také pokračovanie spájania hudby. Je to úspešné a pesničky majú aj veľa vzhliadnutí,“ podotkol.

Aby prilákali aj Nerómov, Sendreiovci pritiahli z Anglicka kapelu Delegation, ktorá patrí podľa nich k legendám funky muziky. “ Už druhý rok sme sa ich snažili dostať. Ľudia sa na to veľmi tešia, pretože vedia, že Rómovia majú radi funky muziku. Viacerí vyrastali na tejto hudbe,“ dodal.

Ďalším lákadlom v pestrej ponuke hudobníkov má byť Ricardo Kwiek z Nemecka. „Spieva texty o Bohu a pokore Rómov a o náprave Rómov k dobrému. Má vynikajúci, nenapodobiteľný hlas,“ poznamenal Sendrei, ktorý pozýva všetkých priateľov hudby do Kokavy.

Sendrei avizuje, že podľa najnovších informácií na Kokave vystúpi talentovaný spevák a gitarista Tomáš Botló, ktorý sa zviditeľnil v šou Česko Slovensko má talent. Mal vtedy slabú angličtinu, no svoje nadanie však ďalej rozvíjal. Jeho novinkou je song Gipsy Style, ktorým roztancoval svojich fanúšikov. Je spojením troch skladieb, jednej autorskej a dvoch ľudových.

Zdroj: vobraze.sk

„Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín“