Kmeťo st. má Rimavskú Sobotu rád. Kapela pripravuje nové CD

Kmeťoband

Muziku má v krvi. Na Rimavskej Sobote sa mu páči multikulturálnosť. Má na ňu dobré spomienky. Igor Kmeťo starší, líder kapely Kmeťoband, ktorá sa mnohým ľuďom zapísala do povedomia melodickými aj rómskymi skladbami, si prišiel zahrať do Rimavskej Soboty. S kapelou bol hosťom veľkej párty českých a slovenských hitov z deväťdesiatych rokov, ktorú organizovala domáca kapela Maduar.

Dorazili takmer priamo pred koncertom, a tak vynechali zvukovú skúšku. Napriek tomu ponúkli zábavu, na akú sú priaznivci kapely zvyknutí. Na pódiu zorganizovali tanečnú súťaž a odspievali niekoľko osvedčených hitov, ale aj novú skladbu, ktorá ešte len prichádza na hudobnú scénu.

V Rimavskej Sobote mala kapela prvý koncert po dovolenke. Igor Kmeťo st. ju strávil v Taliansku, kde navštívil aj svoju dcéru. Ako pre vobraze.sk priblížil, v Rimavskej Sobote hral už na dvoch plesoch, školskom a poľovníckom. „Keď ma na túto príležitosť oslovila skupina Maduar, tak to som musel prísť,“ povedal a dodal, že Matyinkovcov pozná dlhšiu dobu. „A keď robia nejakú akciu, festival, tak to určite bude dobrá kvalita.“ Líder skupiny Kmeťoband má Rimavskú Sobotu rád, ako ozrejmil, je tu zmiešané územie, kde sa dá dobre zabaviť.


Podľa jeho slov boli pripravení zabávať ľudí aj vyše hodiny. Z organizačných dôvodov mali však vyčlenenú polhodinku, ako ostatní hostia.

“Rozmýšľali sme, čo zahráme, lebo poznám túto mentalitu ľudí. So speváčkou aj klaviristom Davidom sme sa rozhodli, že dáme taký miš-maš, aj s cigánskymi, slovenskými i maďarskými pesničkami,“ poznamenal Kmeťo st.

Kmeťoband pripravuje nové CD, lákadlom má byť pesnička pod názvom Jedného dňa. Je to cigánsko-latinská skladba. „Myslím si, že teraz v lete bude určite ich najväčším lákadlom, lebo je to veľmi chytľavé. Robili sme to s raperom Puertom a jedným šikovným chalanom,“ hovorí Igor Kmeťo st.

Za najväčší hit počas 20 – ročného pôsobenia skupiny Kmeťoband považuje skladbu Dnes večer vám zábavu hráme, ktorá bola úplná hitovka. Preslávili sa aj skladbou Načo pôjdem domov. „Je to pesnička, ktorú som fakticky prvý naspieval ja. Je to stará rómska ľudová pesnička, ktorú zložili rómske kapely v osemdesiatych rokoch a z troch pesničiek vznikla jedna. Text bol z jednej, melódie sa spojili a vznikla takáto pesnička, ktorá je jedným z najväčších hitov na Slovensku,“ dodáva Kmeťo st., ktorý umeleckú školu nenavštevoval. Pochádza však z muzikantskej rodiny.

V R. Sobote zneli hity deväťdesiatych rokov + foto a video

„Ľudia nás berú ako súčasť ich života, či je to v Čechách, alebo hlavne na Slovensku. Veľa ľudí nám hovorí, že bez nás si nevedia predstaviť sobotu na chate alebo na zábave, svadbe, grilovačke,“ skonštatoval.

Hrávajú po koncertoch, či svadbách. V lete sú podľa Kmeťa už takmer obsadený. „Pesničky hráme zo srdca, zábavy a ľudia to cítia, a preto to chcú. Ja som sa tak narodil, neučil som sa to. Niekto sa to musí učiť a aj tak to nevie,“ dodal líder kapely. So súrodencami začať hrávať už v sedemdesiatych rokoch na saxofón. „Hrali sme tak, že sme to mali radi a žili sme z toho, že sme mali dobré povolania. Muziku sme brali ako koníček,“ skonštatoval Igor Kmeťo st.

Zdroj: vobraze.sk

„Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín“