Závod na spracovanie ovocia je v procese posudzovania. V hre je stále aj pivovar

Frukona ovocie zelenina

Zámer výstavby závodu na spracovanie ovocia v Rimavskej Sobote je v procese posudzovania. K jeho výstavbe by malo dôjsť v štátnom priemyslenom parku vedľa cesty smerom na Tisovec. Informoval o tom podnikateľ František Kurilla, ktorý pred vyše rokom prišiel s víziou postaviť v R. Sobote takýto závod a aj obnoviť tradíciu výroby piva. Podľa informácií investora mali s realizovaním projektu začať najneskôr v prvej polovici tohto roka. „Čakáme na predbežné schválenie nášho investičného zámeru. Máme projekty pripravené k stavebnému konaniu, ale ak nám to ministerstvo a vláda neodsúhlasí, tak nemôžeme robiť viac, lebo nebudeme mať opodstatnený náklad. Preto musíme čakať na schválenie,“ skonštatoval pre vobraze.sk Kurilla.

Tvrdí, že projekt výstavby závodu na spracovanie ovocia pre spoločnosť Frucona je na ministerstve hospodárstva. „Ministerstvo požiadalo Európsku komisiu, aby sa k investičnému zámeru vyjadrili. Momentálne sa čaká na vyjadrenia z Bruselu a hádam potom budeme môcť začať stavať na budúci rok,“ povedal Kurilla, zástupca spoločnosti Architecture and design studio so sídlom vo Veľkom Šariši. Na stavbu týchto závodov Kurilla podľa jeho slov počíta s investíciou vyše 30 mil. eur a aj podporou štátu.

Podľa jeho slov v koncepcii počítajú so štyrmi závodmi s centrálou v Sabinove. Okrem toho sú v hre s R. Sobotou aj mestá Vranov nad Topľou či Bardejov. Ich výstavba sa podľa Kurillu nemusí začať realizovať naraz. Podľa Kurillu mestská priemyselná hala vo Vranove už stojí a prevádzkovať ju môžu začať na budúci rok.

Buduci priemysleny park Riamvská Sobota a návšteva prezidentky
Lokalita pripravovaného priemyselného parku v R. Sobote. Počas návštevy prezidentky v máji

V Rimavskej Sobote pôjde o projekt na zelenej lúke v priemyselnej zóne, kde by mali mať 12 až 13 hektárov plochy. Kurilla dĺžku výstavby odhadol na 2-3 roky. Začať plánujú závodom na spracovanie ovocia a lesných plodov, na výrobu džúsov, ovocného pyré, nápojov či ovocným nealkoholickým pivom a sušeným ovocím. Neskôr by chceli postaviť aj pivovar so sladovňou, čo bude spadať podľa Kurillu pod spoločnosť Pivovar Gemer. Ako záverom dodal, v úvode počítajú s vytvorením približne 50 pracovných miest v dvojzmennej prevádzke. Pri postavení pivovaru by ich mohlo byť spolu do 200 ľudí.

Oslovili sme aj ministerstvo hospodárstva. Podľa stanoviska jeho tlačového odboru štandardne nekomentujú rokovania s potenciálnymi investormi.

Komunikáciu s investorom mal na starosti viceprimátor Rimavskej Soboty Ladislav Rigó, ktorý však po vážnej autonehode pred dvomi mesiacmi ostal v nemocnici a je dlhodobo PN. Komunikácia medzi investorom a samosprávou však naďalej pokračuje. Ako pre vobraze.sk potvrdil primátor R. Soboty Jozef Šimko, kontaktoval ich investor a predmetom bol stav investičného zámeru. „Pokiaľ by pán Kurilla chcel, tak budeme nápomocní, ak by nám zabezpečil v rámci mesta pracovné príležitosti,“ povedal Šimko s tým, že ako primátor mesta je naklonený tejto investícii, no bude príjemne prekvapený, ak sa to podarí dotiahnuť do zdarného konca.

Nemecký investor nedostane investičnú pomoc od štátu, tvrdí ministerstvo hospodárstva

Zdroj: vobraze.sk