U skúsených záhradníkov vo V. Valiciach čoskoro rozkvitnú najkrajšie chryzantémy. Budú črepníkové i rezané

Ak hľadáte kvalitné, odolné a nádherné chryzantémy, je najlepšie spoľahnúť sa na miestnych, skúsených záhradkárov z nášho regiónu. Vo Vyšných Valiciach sa ich pestovaniu roky venuje rodina Kertészovcov. Pestrá ponuka kvetov v ich fóliovníkoch vyžaduje dennodennú starostlivosť, prináša však potešenie širokej verejnosti, ktorá si nimi spestrí svoje okolie.

Práve chryzantémy sú tradičným symbolom jesene, ich krásne kvety rozžiaria každú záhradu, balkón či hrobové miesto počas blížiacich sa sviatkov. Ich pestré farby od žiarivej žltej cez jemnú ružovú až po elegantnú fialovú prinesú do vášho domova pravú jesennú atmosféru. Kým vyrastú, vyžadujú si pravidelnú starostlivosť. Keďže sa menia klimatické podmienky a nemajú veľmi radi horúčavy, tak sa ich pestovanie stáva ešte komplikovanejšie.

„Sú náročné na pestovanie a nie hocikomu sa to podarí. Tento rok sme vysadili okolo štyritisíc priesad. To budú len rezané, veľké kvety na jednej stopke. Okrem toho máme aj veľa črepníkových chryzantém v rôznych veľkostiach a cenách. Budú aj obľúbené trojfarebné,“ hovorí Peter Kertész, ktorý má 24-ročnú prax v odbore záhradníctvo.

V ponuke ich nájdete v predajnom stánku na Ulici B. Bartóka v R. Sobote, alebo priamo u pestovateľov vo Vyšných Valiciach. Zakúpiť si tu môžete črepníkové chryzantémy, no začiatok hlavného kvitnutia odhadujú na 20. októbra. Preto je dobré, ak si ich zákazníci prídu zarezervovať dopredu. „Ďakujeme všetkým, ktorí podporujú domácich a regionálnych pestovateľov. Nákupom chryzantém od regionálnych záhradkárov podporujete nielen kvalitu a tradíciu, ale aj miestnych ľudí, ktorí svoju prácu robia srdcom,“ hovorí Csilla Kertész, ktorú nájdete v predajnom stánku neďaleko bývalej tržnice.

Do predaja sa chryzantémy vo veľkom dostanú okolo 20. októbra, kedy začnú krásne kvitnúť vo fóliovníkoch vo Vyšných Valiciach. Ak máte záujem, môžete si ich dopredu zarezervovať.

Ovocné sady rodiny Kertészovcov z Vyšných Valíc ponúkli tento rok výnimočne sladkú úrodu. Valická dolina patrí roky medzi pestovateľsky najobľúbenejšie lokality široko-ďaleko. Tento rok sa preto rozhodli uchovať kvalitnú šťavu z jabĺk aj lisovaním. Prostredníctvom mobilného lisu uchovali šťavu v päťlitrových vákuových obaloch. Cena za jedno balenie je uvádzacích sedem eur. Šťava z jabĺk je plná vitamínov a prírodnej chuti bez pridaného cukru či konzervantov. Doba trvanlivosti je viac ako rok a po otvorení ju treba spotrebovať do niekoľkých týždňov.

Tento rok sa rozhodli uchovať kvalitnú šťavu z jabĺk aj lisovaním. Prostredníctvom mobilného lisu spoločnosti Eichenwald uchovali šťavu v päťlitrových vákuových obaloch. Cena za jedno balenie je uvádzacích sedem eur. Šťava z jabĺk je plná vitamínov a prírodnej chuti bez pridaného cukru či konzervantov. Doba trvanlivosti je viac ako rok a po otvorení ju treba spotrebovať do niekoľkých týždňov.

Lisovanú jablkovú šťavu predávajú priamo vo V. Valiciach alebo aj v R. Sobote za uvádzaciu cenu sedem eur.

Pestrú ponuku kvetov nájdete aj na Ulici B. Bartóka v Rimavskej Sobote na tržnici v malom kvetinárstve. Počas jari sú zásobovaní najširšou ponukou kvetov i priesad pestovaných vo vlastných fóliovníkoch vo V. Valiciach.

Adresa: Vyšné Valice 161, Kvetinárstvo v R. Sobote B. Bartóka (búdka vľavo – najbližšie pri RS Parku). Pre viac informácií telefonujete na čísla 0910998670, alebo 0908104737.

Kvetinárstvo v R. Sobote je otvorené v pondelok až piatok od 8.00 hod. do 17: 00 hod. V sobotu od 8.00 do 12.00 hod. Vo Vyšných Valiciach je možnosť nakúpiť aj vo väčšom množstve, a to v čase od 8:00 do 18.00 hod.