Čo potrebujete vedieť pred zazimovaním E-biku či klasického bicykla? Radí odborník z Profibikers

profibikers

Zimná jazda môže byť vzrušujúca, ale blato, ľad a ďalšie poveternostné podmienky môžu urýchliť opotrebovanie komponentov vášho bicykla. Trochu dodatočnej údržby a niekoľko zimných vylepšení vám môže pomôcť udržať bicykel v špičkovom stave a pripravený na jazdu až do jari. Ako treba pripraviť klasický bicykel, alebo elektrobicykel pred zimou nám priblížil skúsený cyklistický pretekár, mechanik a poradca z Profibikers Filip Balciar z Rimavskej Soboty. Nezabúdajte však ani na bezpečnosť a osvetlenie, ktoré je v týchto dňoch nanajvýš aktuálne.

Ako bude váš E- bike zime najviac odolávať ?

Tak ako už dobre vieme, všetci čo elektro-bicykel vlastníme, že je na údržbu oveľa náročnejší než bežný bicykel. Kto nevie prečo, položme si túto otázku.

E-bike je obohatený oproti bežnému bicyklu o motor, riadiacu jednotku, hromadu kabeláže a hlavne vysoko-kapacitnú batériu, ktorá je jednou z najdrahších súčiastok Elektro-bicykla. Bicykle so stredovým motorom majú motor uložený v oblasti šliapania, kde je vystavený najväčšiemu riziku nečistôt , preto je dôkladne chránený plastovými krytmi alebo priamo zabudovaný do rámu bicykla. Bicykle s motorom v zadnom kolese sú menej vystavované nečistotám. Veľmi dôležitým faktorom pre správnu údržbu, zachovanie čistoty a ochranu je správne zvolený čistič . Existuje mnoho čističov, ktoré nie sú vhodné na kabelážne spoje, ktoré spájajú motor s riadiacou jednotkou a všetkými senzormi. Tieto čističe je potrebné odlišovať a dbať v prvom rade na pH použitého prípravku, aby váš E-bike netrpel a vydržal vám slúžiť čo najdlhšie a bez komplikácií.

Profibikers Rimavská Sobota - Filip Balciar

Batéria – najdôležitejšia súčasť pohonu

Viete čo sa deje s batériou pri klesaní vonkajšej teploty ?

Pri zníženej vonkajšej teplote, klesá aj kapacita batérie a váš kilometrový dojazd. Potrebné je tak udržať batériu stále dostatočne nabitú, pretože políčka na displeji budú klesať oveľa rýchlejšie než v lete.

Pokiaľ ste sa rozhodli, že už jazdiť na bicykli nebudete, odložte svoj E-bike buď do pivnice, alebo garáže. Vonkajšie skladovanie pod plachtou nie je veľmi dobrý nápad. Ranné mrazy a vlhkosť sú nepriateľom. Každá batéria má ideálny teplotný rozsah kedy funguje najlepšie a to je pri izbovej teplote. Pokiaľ uložíte svoj E-bike do zimného spánku, vypojte batériu a uložte ju do izbovej teploty. Je dôležité, aby nebola vybitá. Ideálnym stavom je rozsah od 60-80% maximálneho nabitia.

Pokiaľ ste sa rozhodli že zimu prejazdíte a budete váš E-bike využívať aj počas zimy a sychravého počasia, nezabudnite na správnu prevenciu a základné náradie.

Zaobstarajte si blatník!

Chráňte svoj stroj , seba a svoje oblečenie pred blatom. Blatník zabráni tomu, aby sa všetky cestné nečistoty dostali do všetkých zákutí na spodnej strane vášho bicykla.

Čistenie, olejovanie a mazanie

Kombinácia posypu a vody, ktoré zostanú na vašom bicykli po jazde, môže rýchlo viesť k hrdzaveniu a korózií. Ak to nebudete dodržiavať, budete musieť vymieňať súčiastky pravidelnejšie, čo môže byť finančne nákladné. Ušetrite si mnoho starostí tým, že si nájdete čas na pravidelné a správne čistenie bicykla. Na rám, sedlo, komponenty riadenia, pneumatiky a kolesá použite univerzálny čistič. Odolné nečistoty očistite pomocou kvalitnej kefy na kazetu a reťaz, prípadne použite pračku na reťaz.

Odmasťovače sú silné a agresívne výrobky, ktoré by sa mali používať iba so správnymi komponentmi, ako napríklad reťaz, kazeta a reťazové koliesk , buďte opatrní!

Nakoniec všetko, čo bolo odmastené, musí byť namazané. Zimné „mokré mazivá“ sú navrhnuté špeciálne pre mokré podmienky.

Štyri tipy na čistenie bicykla:

  • Ak chcete dosiahnuť najlepšie výsledky, pre danú prácu vždy používajte konkrétne produkty na danú časť bicykla.
  • Nepoužívajte kuchynský umývací prostriedok, pretože môže obsahovať škodlivé chemikálie, ktoré môžu poškodiť súčiastky.
  • Začnite na vrchu bicykla a postupujte smerom dole.
  • Na rám a komponenty použite mäkkú kefku alebo špongiu, ktoré pomôžu uvoľniť všetky nečistoty.
Profibikers Rimavská Sobota - Filip Balciar

Svetlá

Dobrá sada svetiel je nevyhnutná. To, čo je pre vás „dobrá sada“ svetiel, bude závisieť od toho, kedy, kde a ako dlho chcete jazdiť.

Ak jazdíte v tme, ale budete v dobre osvetlenom meste, budete potrebovať svetlá so stroboskopickým efektom a prípadne s bočným svietením, aby ste boli ako účastníci cestnej premávky dostatočne viditeľný. Dávajte si pozor na používanie svetiel, ktoré sú také jasné, že odpútavajú pozornosť ostatných účastníkov cestnej premávky – oslnení chodci a vodiči môžu mať problém pri rozpoznaní nebezpečenstva.

Ak jazdíte v tme na neosvetlených cestách alebo dokonca v teréne, budete potrebovať niečo dostatočne silné na osvetlenie cesty. Je dobré hľadať svetlá, ktoré sú stmievateľné v prípade, že sa stretnete s dopravou, alebo s inými účastníkmi cestnej premávky. Aj keď neplánujete jazdiť v noci, súmrak, dážď a hmla môžu zhoršiť viditeľnosť, mali by ste zvážiť nosenie denného svetla. Niektoré svetlá majú dokonca nastavenie špeciálne pre dennú jazdu.

Profibikers Rimavská Sobota - Filip Balciar

Brzdy

Extra blato a piesok na cestách môžu spôsobiť rýchlejšie opotrebovanie brzdových doštičiek ako v lete. Zvyknite si kontrolovať svoje brzdové doštičky pri každom umývaní bicykla a vymeňte ich skôr, ako sa príliš opotrebujú. Nová sada vám tiež dodá sebavedomie na mokrej vozovke. Vzhľadom na ich relatívne nízke náklady sa preto vždy oplatí investovať.

Profibikers Rimavská Sobota - Filip Balciar

Reťaz

V zime vaša reťaz zachytí nečistoty a soľ z ciest. Keď sa táto špina spojí s mazivom reťaze, rýchlo sa stane brúsnou pastou, ktorá môže okamžite opotrebovať súčiastky hnacieho ústrojenstva.

Udržiavanie čistej reťaze v zime vám pomôže predĺžiť životnosť drahých dielov. Tiež vám uľahčuje kontrolu známok opotrebovania, ako sú zdeformované články, ktoré môžu tiež poškodiť súčiastky hnacieho ústrojenstva.

Aby reťaz vydržala dlhšie, investujte do nástroja na čistenie reťaze zvanej ,,práčka,, ktorá má tuhé kefy a zásobník na čistiacu kvapalinu, aby sa zaistilo, že reťaz bude skutočne hĺbkovo vyčistená. Je to oveľa lacnejšia alternatíva k výmene kazety a prehadzovačky.

Multifunkčné nástroje

Multifunkčné náradie majte poruke pre prípad, že by ste potrebovali vykonať rýchlu opravu pri výjazde.

Oprava duší a defektov

Ak jazdíte v zime, prepichnutie je takmer zaručené, takže sa musíte pripraviť. Oprava pneumatiky v studenom večeri na ceste nie je nikdy zábavná, preto si vezmite náhradnú dušu, ktorú môžete vymeniť a opravu si nechajte na doma. Samozrejme vždy existuje šanca, že dôjde k viacnásobnému prepichnutiu, takže ako zálohu budete stále potrebovať opravnú súpravu. Vo vrecku alebo sedlovej brašni nezaberú veľa miesta, zato môžu zachrániť život.

Zimné pneumatiky

Filip Balciar
Filip Balciar

Voda, sneh a ľad, ako aj zvyšky piesku a nečistôt ovplyvňujú schopnosť vašej pneumatiky priľnúť k vozovke a zvyšuje sa aj riziko defektu. Ak chcete zo svojich zimných jazdných zážitkov vyťažiť maximum, odporúčame vám prezuť na pneumatiky vhodné pre zimné počasie. Zimné pneumatiky sú dodávané s odolnejšími zmesami a systémami ochrany proti defektu a to, čo stratia vo výkone, získajú odolnosťou.

Môžete tiež znížiť tlak v pneumatikách, čo zlepší priľnavosť a pohodlie na zimných cestách. Môžete dokonca uvažovať o bezdušových pneumatikách, ktoré je možné prevádzkovať pri nižšom tlaku bez rovnakého rizika prepichnutia.

Široký sortiment, ktorý vám pomôže v zazimovaní bicykla nájdete v predajni Profibikers. Sme vám k dispozícii aj na prípadnú konzultáciu.

Adresa predajne Profibikers:
Svätoplukova 434/13
979 01 Rimavská Sobota

Autor článku, FIlip Blaciar, je skúsený cyklista a tréner, ktorý má predajňu bicyklov Profibikers v Rimavskej Sobote.