Na bývalom dopravnom ihrisku stavajú novú budovu. Zisťovali sme, čo v nej bude

V Rimavskej Sobote pribudne nová reštaurácia. Stavajú ju na vjazde do mesta, na mieste bývalého dopravného ihriska na Ulici J. Jesenského. Slúžiť bude nielen na komerčné účely, ale aj ako stredisko praktického vyučovania pre žiakov Súkromnej strednej odbornej školy-Magán Szakközépiskola. Stavia ju rimavskosobotský podnikateľ Zoltán Greksa, ktorý je zriaďovateľom spomínanej školy. Ako pre vobraze.sk Zoltán Greksa ďalej uviedol snaží sa pomôcť rozvíjať odbornú prípravu žiakov, medzi ktorých patril aj jeho syn.

„Tento rok by sme radi dostali stavbu pod strechu. Na budúci rok máme naplánované dokončenie. Prevádzku chceme spustiť v budúcom školskom roku,“ dodal. Podľa jeho slov chcú žiakom vytvoriť príležitosť na lepšie uplatnenie sa na trhu práce na Slovensku, aby nemuseli odchádzať do zahraničia. Jeho cieľom je dostať gastronomické služby v našom regióne na európsku úroveň. Zároveň avizuje, že sprevádzkovaním reštaurácie pribudne niekoľko pracovných miest – od kuchárov a čašníkov, cez upratovačky až po ďalších zamestnancov.

Riaditeľka strednej školy Gizela Kubačková víta tento zámer, lebo škola doteraz nemala vlastnú reštauráciu a ich žiaci vykonávali odbornú prax v zmluvných zariadeniach. Získané vedomosti v zahraničí plánujú využívať aj naďalej, nakoľko tento rok sa škole podarilo posunúť odbornú prax na novú úroveň. „Žiaci odboru „Hotelová akadémia“ pracovali v kuchyni francúzskej reštaurácie La Fanal ocenenej hviezdičkou Michelin. „Momentálne učitelia odbornej praxe vykonávajú stáž v michelinských reštauráciách v Budapešti,“ priblížila Kubačková.

V súčasnosti stredná škola sídli v prenajatých priestoroch Zákadnej školy M. Tompu v R. Sobote, kde majú aj kuchynské dielne. Vyučujú v nich technológiu prípravy pokrmov. „Máme aj techniku obsluhy v druhej budove školy a v meste aj kadernícku dielňu,“ poznamenala Kubačková. So zariadením kuchyne nevidí problém, nakoľko už teraz disponujú kvalitným zariadením, ktoré získali v uplynulej dobe z projektov. 

Zdroj: vobraze.sk, foto: Zoltán Greksa