Zákazníka sa snažia zlákať dobrou ponukou i prístupom. Manželia Stančokovci podnikajú so záhradkárskymi potrebami vyše 30 rokov

Zľava Katarína a Jozef Stančokovci a Blanka Lišková. Nájdete ich v centre Rim. Soboty na Hlavnom námestí 11.

So záhradkárskymi potrebami podnikajú v Rimavskej Sobote už vyše 30 rokov. Na trhu sú od roku 1992. Rozmanitú ponuku záhradkárskych potrieb ponúkajú v malej predajni v centre mesta pod názvom Distan. Pre väčšinu Soboťanov je skôr zaužívaný niekdajší názov Basta. Ako hovoria majitelia a manželia Katarína a Jozef Stančokovci, malý obchod je pre nich všetkým a radi sa venujú spestrovaniu, rozširovaniu ponuky a služieb pre svojich zákazníkov záhradkárov. Do predajne vkladajú samých seba.

Na prívetívý prístup k zákazníkom vsadili už pred rokmi. Darí sa im tak udržať pôvodných zákazníkov a snažia sa pritiahnuť aj nových. „Tí, čo k nám prídu, tak už chodia stále. Fungovanie nášho obchodu a prístup k zákazníkom odzrkadľuje naše povahy. Nie je to umelé a možno práve to zákazníci aj cítia a oceňujú, keď chodia vyše 30 rokov,“ hovorí Katarína Stančoková.

Predajní, ktoré desaťročia vytrvali, je v Rimavskej Sobote už málo. V centre mesta sú už jedinou špecializovanou predajňou s takýmto sortimentom. „Ľudia k nám chodia radi. Za tie roky sa naši zákazníci už stali aj našimi známymi. Zahradkárčenie, podobne ako my, považujú za naozajstný relax, možnosť vypnutia či psychohygienu. Badáme už aj generačnú obmenu našich zákazníkov, ktorí chcú pestovať bio a v súlade s prírodou,“ hovorí Katarína, podľa ktorej sa preto snažia mať v ponuke z každého rožku-trošku.

Na väčšie priestory predajne nemajú zatiaľ ponuku, prízemné priestory by však radi privítali, aspoň pre starších zákazníkov, ktorým sú schody do predajne z roka na rok väčšie.

Aktuálne majú pre zákazníkov letákovú akciu, ktorú im urobil jeden z dodávateľov. „My však na akcie veľmi nejdeme. Máme dlhoročne stabilné ceny a naši zákazníci to aj vedia,“ hovorí Stančoková. V súčasnosti podľa nej vstupujú do vrcholu sezóny, kedy ľudia najviac nakupujú všetko potrebné do záhrady. „Slnko nám pomaly otvára dvere, vysadíme pekné kvety na zábradlie a ľuďom dáme najavo, že sme otvorení. K majiteľke patrí aj pekný retro bicykel, ktorý odkladá pred predajňou. „Je to môj osobný Mercedes,“ hovorí s úsmevom.

Z pestrej ponuky v obchodíku nájdete násady hlivy ustricovej, rôzne semená či bylinky, črepníky, náradie, zeminu (výsevné substráty až po špeciálne orchideové, kaktusové), základné veci, ochranné pomôcky, chemikálie ale už aj veľa aj bioproduktov. „Máme aj hnojivá a ochranu na prírodnej báze pre moderných pestovateľov,“ priblížila spolumajiteľka.

Manželia Stančokovci majú jednu zamestnankyňu a spolu s ňou denne pracujú v obchode. Snažia sa predajom aj malých semiačok či zemiakov naďalej vytrvalo zachovávať tradíciu v meste. „Na začiatku nášho podnikania sme to veľmi chceli. Boli sme veľmi draví a natoľko sme sa zadĺžili, že sme nemohli cúvnuť. Išli sme ďalej a uskromnili sme sa,“ zhodnotila neľahké začiatky podnikania Stančoková. Podľa jej slov možno niekto vidí v podnikaní frajerinu, no je za tým veľa prekonaných prekážok.

Predajňu DISTAN nájdete na Hlavnom námestí č. 11 v Rimavskej Sobote. Vchod je zozadu, v uličke pri lekárni Média, za obchodným centrom RS Park. Tel.: 0907826512.


Predajňa je otvorená v každý pracovný deň od pondelka do piatku, od 8.00 do 17.00 hod. V sobotu od 8.00 do 12.00 hod.

Zdroj: PR-Článok, vobraze.sk