Tamáši odohral rekordnú sezónu v extralige. Zapojí sa do prípravy reprezentácie

Alex Tamáši na buly (vpravo s číslom 25)

Hokejista Alex Tamáši z Rimavskej Soboty sa zapojí v pondelok 10. apríla do prípravy reprezentačného tímu pred majstrovstvami sveta. Odštartuje jej oficiálna časť. Májový svetový šampionát sa uskutoční vo Fínsku a v Lotyšsku. Útočník HC ‘05 Banská Bystrica hral už vlani na šampionáte vo Fínsku. Nastúpil vo všetkých zápasoch, ktoré tam Slováci odohrali a dal gól Taliansku. Zverencov kouča Craiga Ramsayho čaká v prípravnom období osem zápasov. „Chcem hlavne zabojovať o miesto na majstrovstvá sveta a ukázať že na to mám. Bude to náročné, lebo konkurencia je veľká,“ povedal pre vobraze.sk dvadsaťpäťročný Alex Tamáši.

Má za sebou najlepšiu sezónu v Tipos extralige. Nazbieral 30 kanadských bodov, čo predstavuje jeho osobné maximum, doteraz to bolo vlaňajších 24 bodov. Nastrieľal štrnásť gólov a zaznamenal šestnásť asistencií. „Čo sa týka osobného hľadiska, tak môžem povedať, že bola celkom úspešná. Moja produktivita mohla byť a stále môže byť lepšia, ale som s ňou spokojný,“ uviedol Tamáši. Vytvoril si zároveň nový strelecký rekord, pretože doteraz sa neprehupol cez dvojcifernú hranicu. „Neprikladám tomu nejakú váhu. Som ale rád, že som mohol pomôcť tímu svojimi gólmi,“ reagoval.

Za najväčšie pozitíva tohto ročníka na klubovej úrovni považuje jednak svoju produktivitu. „Ale tiež skvelú partiu, ktorú sme vytvorili a akú sezónu sme prežili, či už v šatni, alebo mimo nej. Samozrejme, nemôžem zabudnúť na príchod kanadského trénera Douga Sheddena. Pre náš mančaft to predstavovalo veľký prínos.“

Banskobystričania sa vďaka zlepšeným výsledkom posúvali v tabuľke vyššie a napokon obsadili po základnej časti štvrtú priečku. „Priebeh sezóny nebol ideálny, ocitli sme sa v jej priebehu aj na poslednom mieste, no nakoniec sme to vytiahli až na štvrté miesto, s čím bol každý spokojný,“ skonštatoval Alex. S hokejom začínal v Rimavskej Sobote.

Barani v play – off stroskotali vo štvrťfinále na hráčoch HK GROTTO Spišská Nová Ves. „Už som to ako – tak spracoval, ale keď sledujem semifinálové zápasy, tak ma to naše vypadnutie mrzí, pretože sme boli veľmi blízko k postupu,“ podotkol Tamáši. Banská Bystrica podľahla Spišiakom v sérii 3:4 na zápasy. Rozhodujúci duel prehrala doma 2:3 po predĺžení. „To naše vypadnutie ma hnevá o to viac, že sme vypadli po siedmom zápase. Spišská hrala výborne. Myslím si však, že sme určite mali na to, aby sme postúpili do semifinále.“

Alex Tamáši hral v priebehu aktuálneho ročníka v reprezentačnom drese na Nemeckom pohári i na Vianočnom Kaufland Cupe, na ktorom dvakrát skóroval. Gól dal Nórom i Lotyšom. Dostal sa tiež do nominácie na februárové dva prípravné zápasy proti Nemecku, ale pre zranenie sa na tom zraze nezúčastnil. Za národný tím strelil teda zatiaľ štyri góly, ten premiérový vsietil pred rokom v prípravnom stretnutí Česku.

Tamáši bol aj mládežníckym reprezentantom a zápolil na majstrovstvách sveta do 20 rokov. S Banskobystričanmi sa tešil z dvoch majstrovských titulov, ale v play – off nezasiahol do hry. Extraligu si zahral tiež v drese HK Orange 20 i Liptovského Mikuláša.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album A. Tamášiho