Taekwondista z R. Soboty zápolil na majstrovstvách Európy

Spoznal atmosféru kontinentálneho šampionátu. Získal cenné skúsenosti na vrcholnom podujatí. Tomáš Kuvik (Falcon Taekwondo klub Rimavská Sobota) štartoval na novembrových majstrovstvách Európy juniorov v športovom zápase. Ich dejiskom bolo Sarajevo. Pätnásťročný tínedžer z Rimavskej Soboty súťažil v metropole Bosny a Hercegoviny vo váhe do 73 kg.

Bola to jeho premiéra na takomto významnom podujatí. Súperom Kuvika bol v úvodnom kole Vuk Vuletic (Čierna Hora) a reprezentantovi z Balkánu podľahol 12:21 na body. Pre študenta rimavskosobotského Gymnázia I. Kraska tak bolo prvé kolo zároveň konečnou stanicou. „Zúčastňoval som sa aj na medzinárodných turnajoch, no pred prvým zápasom na ME som mal trému. Nebol to však taktický súboj. Obidvaja sme do toho išli útočne. Prvé dve kolá nášho duelu boli celkom vyrovnané, hlavne v tom treťom mi súper z Čiernej Hory bodovo ušiel. Rozdiel medzi nami spočíval v tom, že mal lepšiu ľavú nohu. Myslím si, že môj protivník mal aj viac šťastia. V nasledujúcom zápase potom prehral,“ uviedol pre vobraze.sk Tomáš Kuvik.

Účinkovanie na európskom šampionáte vníma ako prínos pre jeho kariéru. „Za úspech považujem v prvom rade to, že som sa na ME dostal a potom tiež skutočnosť, že som neschytal prehru takým veľkým rozdielom, ako som možno čakal. Nebol som sklamaný, že som tam absolvoval iba jeden zápas. Chcel by som si v budúcnosti zopakovať účasť na ME,“ povedal.

Na kontinentálnom šampionáte juniorov v Sarajeve reprezentovali Slovensko v zápase piati zástupcovia, bol medzi nimi aj bývalý hnúšťanský taekwondista Miroslav Frgolec (do 68 kg). Aj on však vypadol rovnako v prvom kole.

„Taekwondo je šport, ktorý mi maximálne vyhovuje. Venujem sa mu deväť rokov. Za atraktívne na ňom považujem tie techniky nôh a štýl zápasov. Som viacnásobným majstrom Slovenska,“ zhrnul svoj vzťah k olympijskému športu Tomáš Kuvik.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album T. Kuvika