Soboťanka Slížová sa presadila na majstrovstvách sveta

Silová trojbojárka Patrícia Slížová si výborne počínala na majstrovstvách sveta v juniorskej kategórii. Na takomto fóre mala pritom premiéru. V rumunskom meste Oradea získala striebornú medailu vo váhe do 84 kg. Dvadsaťročná Soboťanka, členka PWL – Club Svätoplukovo, dosiahla celkovo v trojboji výkon 402,5 kg. Trénuje ju jej otec Pavol Slíž.

Zlato si výkonom 480 kg zabezpečila Ukrajinka Borshchevská. Svetový šampionát sa konal minulý týždeň. „Som spokojná s druhým miestom. Priebežne som si túto pozíciu kontrolovala,“ povedala pre vobraze.sk Slížová. „Je to zatiaľ najväčší úspech v mojej kariére a zároveň ho vnímam ako vítaný impulz do jej ďalšej fázy. Budem sa snažiť, aby som naďalej dvíhala čoraz ťažšie váhy. Hoci som prvýkrát štartovala na MS, nemala som žiadnu trému. Dobre sa mi súťažilo, po technickej stránke to bolo bez akýchkoľvek problémov,“ zdôraznila.

Vysokoškoláčka Patrícia pokorila v drepe 170 kg, v tlaku na lavičke zvládla 95 kg a v mŕtvom ťahu 137,5 kg. „Som veľmi rada, že sa mi v trojboji podaril takýto výkon. Vytvorila som si v každej disciplíne osobný rekord a rovnako teda automaticky aj v trojboji. Bola som veľmi dobre pripravená na MS. Zabrala som v tréningovom procese, snažila som sa vyladiť formu čo najlepšie. V tejto súvislosti by som sa chcela poďakovať ocinovi a TJ Družba Piešťany, kde som trénovala,“ vyjadrila sa Slížová. Medailové úlovky si priniesla tiež za umiestnenie v jednotlivých disciplínach. V drepe, v tlaku na lavičke i v mŕtvom ťahu obsadila zhodne striebornú priečku, čiže ju dokopy ovenčili štyrmi kovmi strieborného lesku. V tlaku na lavičke zároveň vytvorila národný rekord a v trojboji vyrovnala národný rekord v juniorskej kategórii. V jej hmotnosti štartovali v Rumunsku štyri pretekárky, čo ale nevedela ovplyvniť.

Skúsenosti z účinkovania na významnom podujatí už mala. Patrícia Slížová štartovala v roku 2019 na európskom šampionáte dorasteniek v Plzni, kde v trojboji (do 84 kg) obsadila tretie miesto. V drepe i v mŕtvom ťahu skončila v Česku na druhej priečke a v tlaku na lavičke na tretej. Predtým sa venovala džudu. Siláčka z Rimavskej Soboty študuje fyzioterapiu na Fakulte zdravotníckych vied UCM v Piešťanoch.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album P. Slížovej