Mladšie žiačky Iskry Hnúšťa bojujú o postup na majstrovstvá Slovenska vo volejbale

Kayla Zboinská a Alexandra Kasáčová

Mladšie žiačky VK Iskra Hnúšťa bojujú o postup na majstrovstvá Slovenska vo volejbale. Rozohraté to majú dobre. Potrebujú však zabrať aj v ďalších zápasoch. Vo finálovej skupine v oblasti Stred patrí Iskre priebežne druhé miesto. V jej prvej polovici vyhrali zverenkyne trénerky Adriany Polákovej šesť zápasov a štyrikrát prehrali, na konte majú 18 bodov. Suverénnym spôsobom si počínajú Žiarčanky (30 bodov), ktoré dominovali vo všetkých zápasoch a nestratili ani set. Na tretej priečke sa nachádza VK Podlužianka Levice (päť víťazstiev, päť prehier – 17 bodov). Tri najlepšie tímy zo stredného Slovenska postúpia na republikový šampionát.

„Zatiaľ som spokojná s tým priebežným druhým miesto. Museli sme sa vysporiadať aj s absenciou kľúčových hráčok Nely Hruškovej a Dominiky Hrivnákovej v niektorých zápasoch. Najväčšie pozitívum je, že sme reálne v hre o postup na majstrovstvách Slovenska. Máme to vo vlastných rukách. Baby sú nabudené, chcú postúpiť medzi slovenskú elitu. Takáto príležitosť sa nenaskytne často,“ povedala pre vobraze.sk trénerka Iskry Hnúšťa Adriana Poláková. „Máme herne na viac, ako sme dosiaľ ukázali v tejto finálovej skupine. Vyskytli sa v našej hre aj hlúpe chyby. Potrebujeme zlepšiť príjem podania,“ dodala.

Kormidelníčka mladších žiačok zároveň poukázala na to, že štyri prehry je veľa. „Dvakrát sme prehrali so Žiarom, ktorý má najlepšie družstvo v súťaži. Raz sme však doma podľahli Leviciam, keď sme nenastúpili v najsilnejšom zložení a jeden duel sme rovnako prehrali v Revúcej. V derby sme mali zvíťaziť v obidvoch zápasoch, lenže ten prvý sme prehrali 2:3, problém nám robila šmykľavá palubovka. Revúčanky vyhrali rozhodujúci tajbrejk 15:13. Pred druhým duelom sa podmienky v telocvični zlepšili a ten sme vyhrali.“

Kapitánkou družstva je nahrávačka Alexandra Kasáčová. Medzi kvarteto jeho ústredných postáv patrí tiež Kayla Zboinská. Sekundovať sa im snažia ďalšie hráčky z kolektívu. „Keď sa dostali na ihrisko, splnili svoje úlohy,“ poznamenala Poláková. Tá avizuje, že v odvetnej časti to budú mať ťažšie. „Väčšinu zápasov odohráme vonku (Levice, Novoť, Lietavská Lúčka), a to aj v menších telocvičniach. Mienime sa na to pripraviť. Navyše, doma privítame líderky súťaže zo Žiaru. V poslednom kole sa v domácom prostredí stretneme s Revúcou. Verím, že zdravotne budú naše dievčatá v poriadku,“ povedala trénerka Hnúšte a pokračovala: „Urobíme všetko pre to, aby sme sa prebojovali na majstrovstvá Slovenska. Lepšie by bolo, keby sme skončili na druhom mieste, ale netreba mať veľké oči. Aj s tretím miestom, ktoré znamená postup, by som bola spokojná. Ak by sa nám však nepodarilo prebojovať na šampionát, bola by som veľmi sklamaná.“

Mladé Hnúšťanky kraľovali v prvej časti sezóny vo svojej základnej skupine A, v ktorej triumfovali vo všetkých dvanástich stretnutiach a stratili iba jeden bod. Spolu s nimi si zabezpečili miestenku do finálovej skupiny aj Revúčanky.

Výsledky mladších žiačok Iskry vo finálovej skupine:
Hnúšťa – VK Podlužianka Levice 1:3, 3:2
MŠK Modrý Žiar nad Hronom – Hnúšťa 3:0, 3:0
Hnúšťa – TJ Novoť 3:0, 3:0
Hnúšťa – OŠK Lietavská Lúčka 3:1, 3:1
MVK Magnezit Revúca – Hnúšťa 3:2, 1:3

Zdroj: vobraze.sk, foto: vobraze.sk, album A. Polákovej