Kelemen daroval rodičom puk. Rozvlnil ním ruskú sieť

Slovenská reprezentácia obsadila na prebiehajúcich majstrovstvách sveta v hokeji ôsme miesto. Lučenčan Miloš Kelemen bol v Rige jej súčasťou. Na klubovej úrovni si odkrútil životnú sezónu v drese HKM Zvolen. Tím spod Pustého hradu v nej získal titul. Kapitánom národného tímu bol Marek Ďaloga, ktorý v minulosti hrával aj v neďalekej Detve. Detvianske farby hájil v tomto ročníku obranca Daniel Gachulinec a už pred šampionátom bolo známe, že mieri do bratislavského Slovana. Jedným z asistentov reprezentačného trénera Craiga Ramsayho bol v Lotyšsku Andrej Podkonický. Jeho otca Jána môže poznať tunajšia hokejová verejnosť napríklad z trénerského pôsobenia v HKM Rimavská Sobota.

„Keď som sledoval majstrovstvá sveta v televízii, vždy som sníval o tom, že si na nich niekedy zahrám. Tento sen sa mi teraz splnil. Som zároveň rád, že som mohol byť súčasťou tej dobrej hráčskej partie, ktorá sa v reprezentácii stretla, že som mohol spoznať nových kamarátov i členov realizačného tímu. Po hokejovej stránke som získal nové skúsenosti. Aby som dosiahol viac, potrebujem však stále na sebe pracovať,“ povedal pre vobraze.sk dvadsaťjedenročný krídelník Kelemen.

V prvých dvoch zápasoch Slovákov na MS do hry nezasiahol, v ďalších šiestich stretnutiach však už hral a bolo ho vidieť na ľade. V reprezentačnom áčku debutoval vo víťaznom dueli s Rusmi (3:1) a hneď dokonca skóroval. Otvoril gólový účet toho duelu. „Ten pocit z gólu bol neopísateľný a ešte sme napokon nad Rusmi aj vyhrali. Pre mňa osobne i pre mojich blízkych to bolo niečo neskutočné, bol som z toho veľmi šťastný,“ uviedol dravý útočník.

Puk, ktorým prekonal ruského brankára, si priniesol domov. „Daroval som ho rodičom. Je na nich, ako s ním naložia. Od detstva mi pomáhali a za to všetko si to zaslúžili,“ poznamenal.

Slováci obsadili v základnej skupine s dvanástimi bodmi (štyri výhry, tri prehry) štvrté miesto. Prvýkrát od roku 2013 prenikli do štvrťfinále. Narazili v ňom na hráčov USA, ktorým podľahli 1:6. „Za najväčší a najsilnejší zážitok považujem spomínaný zápas s Ruskom. Naopak, za najväčšie sklamanie by som označil štvrťfinálový duel s Američanmi a skutočnosť, že sme nepostúpili ďalej. Súper hral dobre. Neviem, či sme boli v úvode zápasu až príliš premotivovaní, alebo čo to bolo. Pokazili sme to v prvej tretine, po ktorej sme prehrávali 0:3 a to už bolo potom ťažké dobiehať.“

Ako dodal, štvrťfinálové vypadnutie ho mrzí hlavne kvôli hráčskej partii. „Slovensko sme dostali do štvrťfinále a mohli sme ísť ešte aj ďalej. Keby sme prešli cez USA, mohli sme byť za hrdinov. Mrzí ma, že sme to nepotiahli ešte trochu ďalej,“ skonštatoval Miloš. Dúfa, že toto nebol jeho prvý a zároveň posledný šampionát v seniorskej reprezentácii. „Budem pracovať tak, aby som si znovu zaslúžil nomináciu na majstrovstvá sveta,“ doplnil. Kelemen bude pokračovať v oslavách majstrovského titulu. Víťazný pohár prinesie do Lučenca 13. júna. V novom ročníku bude hájiť farby BK Mladá Boleslav, účinkujúcom v najvyššej českej súťaži. „Určite zavážil ich herný štýl, ktorý mi vyhovuje. Páčila sa mi tiež komunikácia so športovým riaditeľom klubu Václavom Nedorostom. Teším sa na pôsobenie v BK Mladá Boleslav, predstavuje to pre mňa posun v kariére,“ uviedol Miloš Kelemen.

Zdroj: vobraze.sk, FB M. Kelemena a reprofoto RTVS