Hokejista z R. Soboty hral s viacerými súčasnými reprezentantmi

Hrá extraligu a predstavil sa na vrcholnom juniorskom podujatí. Hokejista Alex Tamáši, samozrejme, sleduje účinkovanie reprezentácie Slovenska na prebiehajúcom svetovom šampionáte v Rige. Rodák z Rimavskej Soboty, kde aj s hokejom začínal, pôsobí v HC ’05 Banská Bystrica. Zverenci kouča Craiga Ramsayho postupne v Lotyšsku zdolali Bielorusko (5:2), Veľkú Britániu (2:1) i Rusko (3:1), no v štvrtom vystúpení utŕžili nakladačku od Švajčiarska (1:8).

„Myslím si, že naši reprezentanti hrajú veľmi dobrý moderný hokej, veľa korčuľujú, napádajú súpera a strieľajú stále, keď sa to dá, čo je dôležité z toho pohľadu, aby dali gól. Aj keď im včerajší zápas so Švajčiarmi nevyšiel, nevadí to, nič sa nedeje. Ten zápas sa podľa mňa zlomil, keď dostal Pospíšil trest 5 minút + DKZ, čo bolo podľa môjho názoru zle odpískané, ale to už vedia rozhodcovia. Chlapcom držím palce aj naďalej,“ uviedol pre vobraze.sk Tamáši (23). Ako dodal, je prekvapený z toho, ako si Slováci počínajú. „Ale počítal som s tým, že budú korčuliarskym tímom, nakoľko je tam väčšina mladých chalanov,“ podotkol.

Na MS si odkrútil v zápase s Ruskom premiéru v reprezentačnom áčku Lučenčan Miloš Kelemen a okorenil ju gólom. Nastúpil i proti Švajčiarom. „Pre Miloša bola táto sezóna prelomová.Darilo sa mu počas nej na klubovej úrovni. Hral jeho typický hokej, ktorý je tvrdý, dravý s ťahom na bránku, v čom je silný. Darilo sa mu strelecky, chytil sa šance, ktorú od trénerov dostal. Podľa mňa bol jednou z najdôležitejších častí zvolenského tímu. K titulu mu veľmi gratulujem, pretože po našom vypadnutí som ho prial Zvolenu, i keď sme rivali,“ vyjadril sa útočník Alex, ktorý sa dvakrát tešil s Banskobystričanmi z majstrovského titulu.

Na prelome rokov 2017/2018 hral Tamáši na majstrovstvách sveta do 20 rokov, ktoré sa konali v americkom Buffale. Jeho spoluhráčom tam bol aj Kelemen, ale tiež ďalší hráči, ktorí v týchto dňoch zápolia v Rige (Marián Studenič, Adam Liška, Miloš Roman či Michal Ivan). Napríklad Martin Faško – Rudáš je jeho spoluhráčom v Banskej Bystrici. „Jedným slovom by som Kelemena charakterizoval ako tank,“ skonštatoval s úsmevom.

V tomto ročníku Tipos extraligy mal bilanciu sedem gólov a deväť asistencií. „Čo sa týka môjho osobného hľadiska, bol som so sezónou spokojný. Hral som veľa, dostával som veľa priestoru na ľade, vyhral som sa. Aj keď som už v jej závere mal iné úlohy v tíme, a to skôr defenzívne, tak si myslím, že som si svoju robotu plnil dobre,“ uviedol extraligový hráč. Ako doplnil, banskobystrický dres si bude obliekať aj v novom ročníku.

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív A. Tamášiho