Cyklistka Martina Krahulcová háji farby Slovenska na významných pretekoch CapeEpic

Martina Krahulcová (vľavo) a Janka Keseg Števková zdolávajú najťažší horský etapák na svete  Cape Epic

Martina Krahulcová (24) z Hrachova preteká tento týždeň na súťaži CapeEpic v Juhoafrickej republike. Ide o najväčší MTB etapový závod planéty a je často prirovnávaný k Tour de France‘ mountainbikingu. Preteká s dlhoročnou reprezentantkou Jakou Keseg Števkovou a predvádzajú skvelé výkony.
So svojimi pocitmi sa podelila priamo z pretekov. „Spolu je nás 18 dvojíc Elite žien. Všetko sú to profesionálne cyklistky,“ povedala pre vobraze.sk Martina Krahulcová. Ako ďalej poznamenala, tento rok sa na preteku nazbierala pekná konkurencia ako Pauline Ferrand-Prévot, Robyn De Groot, Haley Batten, Sofia Gomez Villafane.

„Kedže chodím do práce, nedokážem využiť toľko voľného času na preteky a tréningy. Na bicykli jazdím len jeden rok a pretekať som začala v máji 2021. Cape Epic je pre mňa skúška psychickej a fyzickej zdatnosti,“ priblížila svoju situáciu s pretekaním. Napriek tomu má za sebou viacero úspechov. Bola minuloročnou víťazkou SP v MTB v maratónoch a medailu si priniesla z M-SR v MTB v cyklokrose.

Nakoľko je takáto súťaž veľmi drahá záležitosť, nepredpokladala, že jedného dňa sa aj ona zúčastní tejto udalosti. Pretek má celkovo 8 dní, na bicykli sa ide 620 km a prevýšením vyše 15 tis. metrov. „O tom, že idem na Cape epic som sa dozvedela len nedávno od Janky Keseg Stevkovej, ktorá sa ma spýtala či nechcem ísť s ňou. Ja som súhlasila,“ priblížila.

Pred tým, ako mali ísť do Afriky, bola ešte na sústredení na Mallorke spolu aj s cyklistami z CK R. Sobota. Ich dres si obliekala donedávna. Od novej sezóny je členom Outsiterz cyckling team. Do Cape Town odleteli 15. marca, aby sa stihli aklimatizovať. V Afrike momentálne končí leto, ale sú tam stále vysoké teploty.

Cyklistky si po 4. etape celkovo držia 6. miesto. „Zatiaľ si to užívame, počasie aj strava nám sedí. Je tu množstvo skvelých ľudí aj zvierat. Janka sa Cape Epicu zúčastnila uz trikrát. Tento rok je to prvýkrát v histórii čo sa tohto svetového podujatia zúčastnil aj pár zo Slovenska. Našiel sa nedávno však aj deň, kedy bola zima, pršalo a bolo blato. Martina zažila aj nepríjemný pád počas náročného stúpania na skalách. Počas najbližších dní ich čakajú ešte ďalšie skalnaté a pieskové traily a tažké dlhé stúpania do kopcov.

Zdroj: vobraze.sk, foto archív Martiny Krahulcovej