Za ktorú stranu či koalíciu kandidovali poslanci v R. Sobote?

Aktuálne volebné obdobie sa na úrovni miest a obcí pre zástupcov občanov pomaly blíži k záveru. Voliči rozdajú nanovo karty 29. októbra. Vtedy sa pritom uskutočnia nielen komunálne, ale tiež regionálne voľby. V Rimavskej Sobote bude aj v novom volebnom období naďalej 21 poslancov. Rovnaký zostáva tiež počet obvodov (5). Kandidátne listiny je potrebné doručiť do 30. augusta. Platí to pre uchádzačov o post poslanca mestského zastupiteľstva i záujemcov o primátorskú funkciu.

Na jeseň 2018 posunuli voliči do mestského parlamentu v Rimavskej Sobote svojich zástupcov, ktorí kandidovali za rôzne strany či koalície. Niektorí sa medzičasom začali angažovať v iných politických stranách, alebo len vystúpili zo strán, v ktorých pôsobili. Poniektoré subjekty prešli odvtedy svojím vývojom a už nebudú vystupovať pod rovnakou politickou značkou.



Andrea Andrášiová kandidovala za koalíciu SaS, OĽaNO, Jaroslav Bagačka (SDKÚ-DS), Štefan Baláž (Národná koalícia), Eva Bornayová (Smer – SD), Zoltán Cziprusz (KDH, SMK), Michal Demeter (SNS), Tibor Figei (Most – Híd), Ivan Hazucha (Smer – SD), Peter Juhász (KDH, SMK), Erika Juhászová (Smer – SD), Ján Jurkemík (Progresívne Slovensko), Robert Kuvik (Smer – SD), Jaroslav Matzenauer (SaS, OĽaNO), Ladislav Rigó (KDH, SMK), Roman Slanina (SaS, OĽaNO), Tomáš Sliva (Most – Híd), Štefan Tankó (Most – Híd), Jozef Tóth (KSS), Roman Vaľo (SaS, OĽaNO), Anna Šimková (Strana moderného Slovenska), Pavel Zvara (SNS). Kým do mestského zastupiteľstva sa nedostal ani jeden nezávislý kandidát, za primátora bol zvolený Jozef Šimko, ktorý sa uchádzal o dôveru občanov práve ako nezávislý.

Rimavskosobotskí voliči zvolili v novembri 2018 predovšetkým poslancov s vysokoškolským vzdelaním. Našli sa iba dve výnimky (Zvara, Matzenauer), prvý si uviedol, že je manažér a druhý IT manažér. Právnické vzdelanie má štvorlístok (Andrášiová, Bornayová, Baláž, Šimková), prvé dve sú advokátky, tretí je už na dôchodku a štvrtá mala uvedené SZČO. V poslaneckom zbore nechýbajú zástupcovia učiteľskej profesie (Bagačka, Juhászová, Figei, Rigó). Dvaja poslanci sú lekári (Juhász, Jurkemík) a jeden veterinár (Tankó). Mandát od voličov si uplatňuje stavebný inžinier (Cziprusz), štátny zamestnanec (Sliva), projektant (Vaľo), herec (Slanina), geodet a kartograf (Kuvik), obchodný riaditeľ (Demeter), vedúci prevádzky (Hazucha) či pôvodne THP pracovník (Tóth).

Do poslaneckých lavíc sa posadili viacerí nováčikovia (Demeter, Figei, Jurkemík, Matzenauer, Slanina, Tankó, Vaľo, Zvara). Doplnil ich Bagačka a vytvorili na začiatku volebného obdobia poslanecký klub Odvážme sa zrýchliť. Potom vznikol poslanecký klub Za rozvoj Rimavskej Soboty (Rigó, Tóth, Baláž, Šimková) a neskôr tiež klub Aliancia – Szövetség (Sliva, Juhász, Cziprusz). Vytvoriť ho môžu najmenej traja poslanci. Nie všetci poslanci sa združujú v poslaneckých kluboch.

Viceprimátorom plne uvoľneným na túto funkciu bol Ladislav Rigó, ten však mal vlani v septembri dopravnú nehodu a odvtedy je dlhodobo práceneschopný. Od januára tohto roka ho na tomto poste vystriedal Jozef Tóth. Zástupkyňou primátora je aj Andrea Andrášiová.

Najstarším poslancom je Štefan Baláž (80), ktorý sa stal v roku 2002 laureátom Ceny mesta. Vtedy zastával funkciu riaditeľa MsKS. Toto ocenenie udeľujú v Rimavskej Sobote dlhodobo, no v tomto roku sa tak nestalo, keďže žiadny z navrhovaných kandidátov nezískal v zastupiteľstve potrebný počet hlasov.

Rimavskosobotské mestské zastupiteľstvo ešte v tomto volebnom obdobi bude rokovať. Zasadnutia prebiehajú v bývalom Župnom dome, alebo v Dome kultúry. V pandemickom období však rokovali poslanci aj formou videokonferencie.

Zdroj: vobraze.sk, rimavskasobota.sk