V parlamentných voľbách sa z okresu R. Sobota bude o priazeň voličov uchádzať viac ako 35 kandidátov

V parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať 30. septembra, sa o priazeň voličov uchádza viac ako 35 kandidátov z okresu Rimavská Sobota. Voliči môžu popri hlasovaní za niekorú stranu odovzdať aj preferenčný hlas. Volebné miestnosti budú otvorené od 7:00 do 22:00 hod. V každej z nich má byť komisia zložená minimálne z piatich a maximálne z 25 členov. Do volebných komisií mohli strany delegovať svojich zástupcov do 21. augusta. V Rimavskej Sobote sa volí v 27 okrskoch mesta i mestských častí. V okresoch Rimavská Sobota a Revúca je 217 volebných miestností. Členovia dostanú ako odmenu za účasť vo volebnej komisii sumu vo výške 62 eur, predseda komisie približne 80 eur.

V parlamentných voľbách kandiduje 25 politických subjektov:

Za stranu Demokrati na kandidátnej listine je dôchodkyňa Viera Dankovičová (č. 69)

Hlas – sociálna demokracia zastupuje Michal Bagačka z Hnúšte (č. 64)

Strana Maďarské fórum (MF), Občianski demokrati Slovenska (ODS), Demokratická strana (DS), Strana rómskej koalície (SRK) má na kandidátke riaditeľku strednej školy v R. Sobote Gabrielu Radičovú (č. 47). Figuruje na nej aj súkromný podnikateľa Oto Báthory (č. 58) či poľnohospodársky inžinier Koloman Bodnár (č.119). Číslom jedna je však na kandidátnej listine exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon z Padaroviec. Nachádzajú sa ďalej na nej tiež podnikateľ Zoltán Farkas z Gemerského Jablonca (č. 67), starosta obce Vojtech Bari z Chrámca (č. 65) i živnostník František Máté z obce Kaloša (č. 110)

Za stranu Modrí, Most-Híd kandiduje odborný pracovník František Balázs z Jesenského (č. 21) a štátny zamestnanec Rudolf Smriga (č. 50) z obce Rimavská Seč

Za koalíciu OĽaNO a priatelia: OBYČAJNÍ ĽUDIA, NEZÁVISLÍ KANDIDÁTI, NOVA, SLOBODNÍ A ZODPOVEDNÍ, PAČIVALE ROMA, MAGYAR SZÍVEK a Kresťanská únia a ZA ĽUDÍ kandiduje lekár Obaidullah Mir z R. Soboty (č.35), zdravotná sestra Natália Nagyová z R. Soboty (č.108) i dôchodca Jozef Hrablay z Rimavských Janoviec (č. 126).

Pirátska strana – štátny zamestnanec Drahomír Širučka z R. Soboty (7), primárka rehabilitačného oddelenia Dana Miri (č. 12), inšpektor úradnej kontroly potravín Norbert Astaloš (č. 15), živnostník Július Vrábeľ (č. 47), štátny zamestnanec Anna Brezániová (č. 55) z R. Soboty všetci.

Hnutie Republika má na kandidátke starostu obce Lukovištia Romana Huberta (č. 41) i vychovávateľa Michala Radnótiho z R. Soboty (č. 138)

Sme rodina – primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko (č. 20), primátor Tisovca Ján Vengrín (č. 31), konateľ spoločnosti Ján Muránsky z Hnúšte (č.108).

Smer-SD – vedúci prevádzky Ivan Hazucha (č. 44)

Szövetség – Aliancia – stavebný inžinier Zoltán Cziprusz Rimavská Sobota (č.4), manažér Attila Pál Jesenské (č. 5), starosta obca Barca Richard Szajko (č. 15), súkromný podnikateľ Ladislav Pásztor Bátka (č. 77), zástupca primátora Attila Halász (č. 78), chirurg Peter Juhász (č. 79), bezpečnostný technik Dénes Pósa Radnovce (č. 80), starosta obce Bátka Peter Hencz (č.91), poľnohospodársky inžinier Tomáš Tankó Rimavská Sobota (č. 122), starosta obce Martinová Eugen Radič (č. 134)

Sloboda a Solidarita – podnikateľ Branislav Bukviar Rimavská Sobota (č.65)

Slovenská národná strana – primátor Hnúšte Martin Pliešovský (č. 39)

Zdroj: vobraze.sk