Regiónom prechádzal premiér Eduard Heger. Zastavil sa aj v Klenovci

Do regiónu zavítal predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO). Dnes dopoludnia navštívil Klenovec, so starostkou Zlatou Kaštanovou a aktivistami sa stretol v komunitnom centre. V Klenovci ho privítali aj folkloristi v krojoch a z ich rúk si premiér prevzal bábiky. Hostia dostali aj Jánošíkove dukáty. Medzi ľuďmi, s ktorými sa zvítal, bol aj jeden z rodákov z Klenovca, Dalibor Drozdík. Nasledovalo niekoľko selfie fotiek.

Témou návštevy ale bolo očkovanie proti koronavírusu v regióne, v ktorom je zatiaľ najslabší záujem obyvateľov. Ako po stretnutí Eduard Heger uviedol, záleží mu na zdraví každého občana SR, a preto zavítal práve do tohto regiónu.

Podľa jeho slov prišiel preto diskutovať s ľuďmi, aby boli po zaočkovaní lepšie chránení. Zaujímal sa o to, v čom je problém, a ako ho vedia odstrániť a tým lepšie ochrániť verejnosť pred treťou vlnou. Pripomenul aj blížiaci sa začiatok školského roka a potrebu vzdelávania vo vhodných podmienkach. Podľa premiéra bola diskusia veľmi dobrá, stretli sa s ľuďmi, ktorým sa darí komunikovať s týmito ľuďmi.

„Oni vlastne prišli aj s tými námetmi, že všeobecný lekár veľmi pomôže a videli to práve na záujme jednotlivých občanov aj týchto marginalizovaných rómskych komunít. Nárast tam bol až dramatický, z 10 až na 60 percent,“ priblížil premiér na tlačovke. Veľkým prínosom sú podľa neho aj mobilné jednotky. „Je veľmi dôležité, aby opakovane navštevovali obce, pretože vidíme, že akonáhle ľudia okúsia očkovanie na vlastnej koži a zistia, že je to v poriadku, tak potom sa osmelia aj ďalší. Osobný príklad je dôležitý,“ hovorí a dodáva, že toto sú dva momentálne najúčinnejšie nástroje, ako zvýšiť zaočkovanosť.

Na sociálnych sieťach je silný pretlak antikampaní

Zľava: starostka obce Zlata Kaštanová, splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Andrea Bučková a premiér Eduard Heger

Na stretnutí sa zhodli, že ide o veľmi citlivú tému pre každého obyvateľa. Ako povedala splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Andrea Bučková, musia rešpektovať dobrovoľné rozhodnutie každého, ale pritom je potrebné minimalizovať akékoľvek riziká a obavy a najmä to, čo sa deje na sociálnych sieťach. „Je veľmi silný pretlak rôznych hejtov, antikampaní, ktoré ľudia zo zraniteľných komunít vidia a sú potom z toho mnohí rozčarovaní,“ upozorňuje Bučková. Ako cestu preto vidia nadväznosť na kontakt so všeobecnými lekármi.

Ako vyplynulo z diskusie s novinármi, vo viacerých obciach sa ľudia boja zaočkovať, čo tvrdia aj starostovia. „V tomto momente potrebujeme urobiť všetko preto, aby sme ľuďom vysvetľovali, lebo vidíme, že tí rozhodnutí sa rozhodli a váhaví potrebujú odpoveď,“ vysvetlil Heger.

V Klenovci majú jedného obvodného lekára, ľudia chodia aj do Hnúšte či Kokavy

Podľa starostky Zlaty Kaštanovej majú všetci z Klenovca svojho lekára, niektorí chodia aj do Hnúšte či blízkej Kokavy. „Myslím si, že je to zdravotnícky problém a ľudia najviac dôverujú zdravotníkom. Aspoň nejaké to vysvetlenie ľudia potrebujú,“ hovorí Kaštanová.

Niektorí ľudia podľa nej váhajú a hovoria, že v septembri sa dajú zaočkovať. Ako dodala, obavy z toho, čo príde, má, no nevie predvídať situáciu. Očkovacie miesto mali dvakrát zabezpečené. „Tí, čo sa dali zaočkovať, využili všetky možnosti, aké boli dostupné,“ povedala. Iní sú váhavejší a zrejme potrebujú čas, aby to spracovali a potom sa dali zaočkovať. V Klenovci bolo podľa starostky dosť veľa prípadov, čo prekonali koronavírus. „Myslím, však, že 5 alebo 6 úmrtí sme mali,“ povedala pre vobraze.sk Kaštanová, ktorá robí občianske pohreby. „Aj jednému môjmu rovesníkovi. Bolo mi to ľúto,“ podotkla. Kaštanová koronavírus prekonala a nemala najľahší priebeh, nebola však v nemocnici, no využila prvú možnosť po šiestich mesiacoch, aby sa dala zaočkovať.

Medzi zaočkovanými sú podľa Kaštanovej prevažne ľudia, ktorí mali s vírusom skúsenosť osobnú, alebo aspoň u niekoho v rodine. Obvodní lekári môžu očkovať ľudí od 1. júla. Premiér Heger zároveň vyzval lekárov, aby sa zapojili do očkovania. Zároveň by podľa neho ministerstvo zdravotníctva malo urobiť tento proces čo najjednoduchším, a aby nevznikala náročná administratívna záťaž. „Aby to bolo čo najplynulejšie aj pre tých všeobecných lekárov zaočkovať a sprocesovať zaočkovanie,“ avizuje Heger a upozorňuje aj na sprostredkovateľský bonus, ktorý rezonuje medzi ľuďmi.

Premiér Eduard Heger zavítal aj do Lučenca, Poltára či Veľkých Draviec. Vo večernej diskusii naživo prostredníctvom kamier TA3 spolu s ministrom školstva hovoril na tému nový školský rok a pandémia.

Zdroj: vobraze.sk