Juhász, Cziprusz, Bagačka a Auxt pokračujú ako poslanci BBSK. Medzi dvomi novými je aj jedna žena

Štyria súčasní poslanci Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja za okres Rimavská Sobota budú pravdepodobne nimi naďalej. Vyplýva to z priebežných výsledkov krajských volieb. Pokračovať v poslaneckých laviciach by mali Peter Juhász (Aliancia – Szövetség), Zoltán Cziprusz (Aliancia – Szövetség), Michal Bagačka (Hlas – SD) a Ferenc Auxt (Aliancia – Szövetség). V hre o poslanecký mandát sú Enikő Mag Fodor (Aliancia – Szövetség), Štefan Vavrek (Aliancia – Szövetség) či Ivan Hazucha (Smer – SD, Republika).

Poradie na hlasovacom lístkuMenoPriezviskoPolitický subjektPočet platných hlasovPodiel platných hlasov v %
16PeterJuhászSZÖVETSÉG – ALIANCIA11 23111,02
10ZoltánCzipruszSZÖVETSÉG – ALIANCIA9 3419,16
3MichalBagačkaHlas – sociálna demokracia8 0357,88
2FerencAuxtSZÖVETSÉG – ALIANCIA6 9726,84
20Štefan Vavrek SZÖVETSÉG – ALIANCIA5 8875,77
29EnikőMag FodorSZÖVETSÉG – ALIANCIA5 8285,72
13Ivan HazuchaSMER – SD, REPUBLIKA5 0614,96

Aktualizované o 23:52 hod.

Oficiálna zápisnica v obvode Rimavská Sobota bola už podpísaná o 23.45 hod. Po spočítaní hlasov je jasné, že okrem lekára Petra Juhásza, stavebného inžiniera Zoltána Cziprusza, bývalého poslanca NR SR a štátneho tajomníka ministerstva vnútra i exprimátora Hnúšte Michala Bagačku, podnikateľa Františka Auxta sa do krajského parlamentu dostane aj učiteľ z Hubova Štefan Vavrek a projektová manažérka z Husinej Enikő Mag Fodor. Vavrek bol v minulosti starostom v Rimavskej Seči, poslancom NR SR a pôsobil aj v Úrade splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Za bránami Zastupiteľstva BBSK zostal Soboťan Ivan Hazucha 5 061, ktorý skončil siedmy a hneď za ním Marian Habovčík z Lenky (nezávislý) s počtom hlasov 4 506.

Šéfom BBSK sa stane Ondrej Lunter. Kandidoval ako nezávislý, mal však podporu viacerých politických strán. Na stoličke predsedu VÚC vystrieda svojho otca Jána Luntera. Ondrej Lunter je v súčasnosti podpredsedom BBSK.

Rozhodli o tom voliči v sobotňajších krajských voľbách.

Rimavskosobotský okres predstavuje v rámci BBSK volebný obvod č. 9. Už pred voľbami bolo zrejmé, že nejaká obmena nastane, pretože Jozef Šimko a Ladislav Rigó sa opätovne neuchádzali o dôveru voličov. Auxt, Cziprusz, Juhász a Bagačka však znovu kandidovali.

Zdroj: volbysr.sk, statisticky urad