Zbor Con moto z R. Soboty oslavuje 10.výročie. Pri tejto príležitosti vás čaká výnimočný koncert

V rímsko-katolíckom kostole sv. Jána Krstiteľa v Rimavskej Sobote sa uskutoční v sobotu 6. júla o 18:00 h jedinečný koncert celoslovenského zboru spievajúcich dirigentov a hudobných nadšencov Con moto. Vstupné je dobrovoľné. Zbor oslavuje svoje 10. výročie, a preto sa na ňom stretnú pôvodní, zakladajúci aj súčasní členovia, ako aj všetci dirigenti. Koncert sa bude niesť v tónoch sakrálnej, ako aj modernej a ľudovej hudby s niekoľkými ďalšími prekvapeniami.

Con moto – „V pohybe“
Zbor spievajúcich dirigentov Slovenska vznikol po záverečnom koncerte letného dirigentského kurzu v Rimavskej Sobote v roku 2013 s podporou lektorov kurzu Štefana Sedlického a Jiřího Slovíka. Na prvých koncertoch v roku 2014 v Rimavskej Sobote a  v Poprade zbor vystupoval s dirigentmi, ktorí sa striedali  v spievaní aj v dirigovaní. Český zbormajster Jiří Slovík sa ujal zboru v lete  2014 a na jeho podnet zbor prijal názov Con moto Slovakia. Pod jeho vedením zbor prvýkrát koncertoval v Paríži v chráme St. Madeleine a v Meudone pri soche M. R. Štefánika.

Súčasným dirigentom Con moto je od roku 2023 Marián Bujnovský, absolvent VŠMU v Bratislave. Skúsenosti naberal počas predchádzajúcich rokov, keď sa striedal s Jiřím Slovíkom.

Kto sú členovia Con moto
Dnes má Con moto asi tridsať spevákov, avšak málokedy sa všetkým podarí stretnúť sa. V akejkoľvek zostave však vie pripraviť vystúpenie, predovšetkým počas bohoslužieb v kostoloch rôznych vierovyznaní. Okrem dirigentov ho tvoria aj nadšenci hudby z celého Slovenska. Takmer polovicu súčasných členov tvoria práve speváci z Rimavskej Soboty.

Kde a ako často sa Con moto stretáva
Speváci sa schádzajú na rôznych miestach Slovenska. Až do obdobia pandémie sa sústredenia konali približne raz za mesiac. Po pandémii prišli noví členovia a zbor začína nanovo fungovať v zhruba dvojmesačných intervaloch.

Medzinárodné súťaže a vystúpenia v zahraničí
apríl 2016 – Slovakia Cantat, Bratislava
júl 2016 – koncert v Albi, Francúzsko, Festival Internacional de Música de Cantonigròs, Vic, Španielsko
október 2016 – Praga Cantat, Praha

OCENENIA NA SÚŤAŽIACH
Slovakia Cantat, Bratislava, máj 2016
Kategória Ľudová hudba: strieborné pásmo
Kategória Ženské zbory: strieborné pásmo 
Kategória Zmiešané zbory: bronzové pásmo
Praga Cantat, Praha, október 2016
Kategória Ľudová hudba: strieborné pásmo
Kategória Zmiešané zbory: strieborné pásmo 

Zdroj: Con Moto, Emília Merčáková (sponzorované)