Odhalenie busty Vladimíra Clementisa v R. Sobote sprevádzala netradičná inscenácia + foto a video

Odhalenie busty Vladimíra Clementisa, rodáka z Tisovca, sprevádzalo literárno-dramaticko-tanečné pásmo. V priestoroch rimavskosobotského Mestského kultúrneho strediska pod názvom Nezabúdame sa dnes predstavili ZUŠ-kári z tanečného odboru v R. Sobote, ktorí nakoniec odhalili bustu v aleji dejateľov. Pred samotným odhalením zaspievali aj členovia mužského spevokolu Sama Daxnera z Tisovca.

Predstavenie sprevádzali viacerí rečníci, recitátori či divadelní ochotníci, Ľubica Varjuová, Marianna Resutíková, Erika Králová, Karol Hruška, Július Karas, či Jarka Lajgútová, ktorá pracovala na príprave programu. Inscenáciu o živote a osude Vladimíra Clementisa obohatil aj hlas Samuela Gárfika, člena Divadla J. Záborského v Prešove, ktorý narozprával reakcie a myšlienky samotného Clementisa v jeho osudových chvíľach.

„Veľmi dobre sa zhostil hovoreného slova, stvárnil úlohu Clementisa zo záhrobia. Celé to bola generálka aj premiéra pre všetkých účinkujúcich. Nebolo kedy sa takto stretnúť. Bolo to hlavne s našimi regionálnymi ľuďmi. Nie sú profesionáli, dali to pritom na prvú, profesionálne a veľmi sa to divákom páčilo. Bolo to urobené zo srdca,“ povedala Jaroslava Lajgútová. Ako poznamenala, Miestna organizácia Matice slovenskej si urobila obrovskú čiarku, pretože takéto niečo zorganizovať v tejto dobe je nadživotné umenie. „Bolo to veľmi dôstojné a trošku iné. A práve týmto zanechávame v účastníkoch myšlienky,“ skonštatovala Lajgútová.

Vladimír Clementis bol právnik, publicista, diplomat a politik. Vyhlásený bol za buržoázneho nacionalistu a v roku 1952 ho popravili. Jeho bustu odhalili v aleji dejateľov na Námestí Š. M. Daxnera, kde je už približne 20 búst.

Autor busty Vladimíra Clementisa je Milan Ormandík. Samotného jej odhalenia sa nezúčastnil, pretože pred mesiacom zomrel. Je autorom jedenástich búst v rimavskosobotskej aleji dejateľov. Zároveň sa dnes uskutočnilo aj uvítanie novej knihy literárneho ústavu Matice slovenskej Clementis a Mináč vlastenci alebo buržoázni nacionalisti.

Odhalenia busty sa zúčastnil aj predseda Matice slovenskej Marián Gešper a do R. Soboty zavítal aj bývalý predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

Zdroj: vobraze.sk