Nadaná klaviristka z Klenovca študuje na obchodnej akadémii a píše básne

Valentína Radičová hrá na klavíri

Na klavíri hrá desať rokov. Snaží sa, aby v tom bola čo najlepšia. Teší sa na stužkovú, ktorú bude mať v novembri. Talentovaná Valentína Radičová z Klenovca túži študovať na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. „Absolvovala som už dosť veľa vystúpení. Mám pred nimi stres, keď však začnem hrať, tak ten zo mňa opadne. Je to super pocit, keď sa môžem takto hudobne prejaviť,“ povedala pre vobraze.sk Valentína Radičová. Ako prezradila, z klasickej hudby má najradšej Fryderyka Chopina. „Bol významným skladateľom v období romantizmu a romanticky založená som aj ja. Rada však hrám tiež džezové veci,“ doplnila.

Pochádza z hudobnej rodiny. Od ôsmich rokov navštevuje Základnú umeleckú školu v Hnúšti. „Keď som mala päť rokov, dostala som od starkej gitaru. Tá ma však veľmi nezaujala. Snívala som odmalička o tom, že budem hrať na klavíri. Neskôr mi ho rodičia kúpili a o niekoľko mesiacov som začala chodiť do ZUŠ. V prebiehajúcom školskom roku toto štúdium už ukončím,“ priblížila Valentína. Klavír jej imponuje. „Je to jemný hudobný nástroj. Pasuje ku mne, pretože som práve takým dievčaťom,“ poznamenala študentka maturitného ročníka na rimavskosobotskej obchodnej akadémii. Podľa jej slov hrá občas na ukulele a spieva popové skladby, ale nie verejne na koncertoch. Jej obľúbenými interpretmi sú Lana del Rey a The Weeknd.

Svoje klavírne schopnosti predvedie i na blížiacej sa stužkovej. Z predmetov má na obchodnej akadémii najradšej anglický jazyk. V štúdiu mieni pokračovať na vysokej škole. Prihlášky si plánuje poslať jednak na VŠMU a na Pedagogickú fakultu UMB v Banskej Bystrici. „Chcela by som v budúcnosti učiť deti hrať na klavíri a popritom tvoriť vlastné skladby. Ak by bola taká možnosť, veľmi rada by som mala aj nejakú skupinu,“ naznačila Valentína Radičová. Jedným dychom dodala, že jednu vlastnú skladbu už skomponovala a venovala ju konkrétnej osobe.

Zhruba pred tromi rokmi začala písať básne. „Je to pre mňa taká akoby „terapia“. Dávam moje pocity na papier, aby som ich nedržala v sebe. Som emotívny typ človeka. Niektoré básne píšem iba tak pre seba, poniektoré sú venované iným ľuďom. Snažím sa k básňam urobiť i klavírny podklad,“ uviedla Valentína.

Svoj talent rozvíja aj vďaka OZ Divé maky, ktoré podporuje nadané rómske deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. „OZ Divé maky mi hradí štúdium v ZUŠ, ale aj cestovné či stravné v škole. Podporuje ma od roku 2018. Každý rok sa v lete koná akadémia, čo je prínosom pre mňa. Je to super akcia. Stretnem sa tam s kamarátmi, sme ako veľká rodina. Týždeň nacvičujeme program, s ktorým potom v Bratislave pod vedením Barbory Botošovej vystúpime,“ ozrejmila Valentína Radičová.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album V. Radičovej

„Realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín“