Na kaštieli Gömöryovcov majú opravovať ďalšiu časť strechy. Povedie okolo neho náučný chodník

Vidiecke šľachtické sídlo z 18. až 19. storočia v Širkovciach na juhu okresu R. Sobota má dostať prekrytie ďalšej časti strechy. Výnimočná je tým, že má tvar obrátenej lode. Ako pre vobraze.sk priblížil starosta obce Širkovce Zoltán Szaniszló, z projektu ministerstva kultúry dostali najnovšie financie na druhú etapu opravy strechy, ide o pravé krídlo.

„Požiadali sme o 150-tisíc a dostali sme 40-tisíc eur. Budeme to konzultovať s projektantom, čo za tú cenu vieme najefektívnejšie urobiť,“ povedal starosta, podľa ktorého by mali práce zrealizovať do konca roka. V rámci záchranných prác na chátrajúcom kaštieli bol urobený veniec, kam sa má uložiť krov. Podľa starostu však počítali aj s podkrovím, čo musia ešte prehodnotiť. Financie nazvyš obec podľa neho nemá a preto sú odkázaní v tomto smere len na dotácie.

Strecha spadla v 90-tych rokoch minulého storočia. Kaštieľ bol zaradený do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. V minulosti na ňom spevňovali a dorábali steny pomocou firiem aj pracovníkov z obce, ktorí boli zamestnaní prostredníctvom projektu z úradu práce. Pred dvomi rokmi sa začalo so záchrannými prácami a výstavbou stredovej časti. Žeriavom tam vyložili krov strechy a o pár dní došlo k jej prekrytiu krytinou bobrovka.

Starosta Širkoviec priblížil, že okolo kaštiela plánujú urobiť náučný chodník. Financovať ho majú z prostriedkov štátu po výjazdovom rokovaní vlády v Rimavskej Sobote. Podľa Szaniszlóa na tento účel získali približne 50-tisíc eur a zrealizovať ho plánujú v priebehu budúceho roka. Začať by mal pri parkovisku a altánku v parku pri kaštieli a povedie popri kaštieli smerom na pozostatky zaniknutého hradu z 13. storočia nad obcou Širkovce.

„Ide o výnimočné, miesto. Je tam krásny park, rybník, magická alej či potôčik. Bývala v ňom Margita Gömöry (1872-1955). Mala bieleho hada, a krátko po tom, ako zomrel, umrela aj ona,“ povedala pre vobraze.sk bývalá riaditeľa Gemersko-malohontského múzea Oľga Bodorová. Margita Gömöry patrila podľa nej medzi popredné uhorské herečky, bola členkou Národného divadla v Budapešti. Pochádzala z ukrajinsko -maďarskej hranice z mesta Rozsályi v Maďarsku. Stretávali sa u nej poprední predstavitelia inteligencie vtedajšej doby vedci, filozofi, umelci či spisovatelia. „Nášmu múzeu darovala celú svoju knižnicu. Ide o vzácne knihy, originálne vydania Baudelaire, Verlaine, prekliatych francúzskych básnikov,“ dodala Bodorová.

V interiéri kaštieľa sa zachovala mramorová podlaha, na ktorej sú zobrazené ľavotočivé svastiky ako aj židovská hviezda. V budúcnosti by v kaštieli mohlo byť podľa starostu obce sídlo obecného úradu, knižnice, múzea, spoločenskej miestnosti či pamätnej izby Gömöryovcov, posledných vlastníkov šľachtického sídla.

Zdroj: vobraze.sk, foto Oľga Bodorová