Manželia Haásovci vedú folklórny súbor Háj už takmer 20 rokov. Budúci rok chystajú dva veľké zájazdy

Manželia Andrea a Peter Haásovci

Manželia Andrea a Peter Haásovci sú na čele rimavskosobotského folklórneho súboru Háj už takmer 20 rokov. Vedúcimi sú od roku 2003 a folklór je pre nich viac ako hobby. Svoju manažérsku prácu so súborom berú vážne, majú svoje ciele a na stredoškolský súbor dosahujú so svojimi zverencami veľmi dobré výsledky. Ako sa Peter a Andrea zhodujú, táto práca so súborom sa od rodinného života nedá oddeliť. Kto je hlava v súbore? „Máme to v rámci normálnej manželskej komunikácie. Je zase pravda, že ja som skôr ten umelecký šéf. Máme to podelené, ja riešim zájazdy, komunikáciu so zahraničím, s festivalmi. Andrea robí drobnú mravenčiu prácu týkajúcu sa organizácie krojárne, financií, domácich vystúpení,“ odvetil pre vobraze.sk štyridsaťštyriročný Peter. Koníčkom jeho manželky je kváskovanie a je majiteľkou predajne so zdravou výživou. „Baví nás príroda, prechádzky so psíkmi,“ hovorí Andrea. Peter je psíčkar. Jeho hobby je chovateľská stanica nemeckých boxerov. „Treba sa s nimi zaoberať, cvičiť, chodiť na výstavy,“ dodáva Peter, ktorý rád varí a recepty si nosí zo zahraničných zájazdov. Z dvoch ich detí má k folklóru bližšie dcérka Ema, ktorá podľa maminy veľmi pekne spieva a tancuje. Syn Peter je starší a bol tiež folklorista, no momentálne dáva prednosť plávaniu. 

Andrea (43) sa k folklóru dostala cez nábor zakladateľov súboru, ktorými boli manželia Pavelekovci. Tí súbor viedli takmer 25 rokov. Petra do súboru pritiahli spolužiaci z triedy. „Začali sme tancovať relatívne neskoro,“ hovorí Peter. 

Vianočné sviatky prežívajú v rodinnom kruhu. Preferujú tradičné Vianoce so živým stromčekom. „Zvykli sme mať slamienky, jabĺčka. Tento rok bude skôr štandardný kvôli deťom, nech sa to viac leskne, aby mali aj takúto formu jagania. Na stole však nebudú chýbať oblátky, med, cesnak, domáci kváskový chlebík, kapustnica, kapor, pôstna ryba bez šalátu. Ten nejeme,“ povedala Andrea Haásová. „Jediný zvyk, kde sme sa nestretávali, že rodina mojej manželky robila hríbovku kyslú mliečnu a my sme robili kapustnicu pôstnu bez mäsa,“ hovorí Peter. Ako Andrea spomenula, so súborom Vianoce netrávia, ale skôr Silvestra.

Vianočné sviatky niekedy zvykli predtým tráviť so súborom, ale vianočný večierok posledné tri roky nemali. „Bolo to veľmi milé. Stretli sa všetky generácie v Relaxe, urobili sme punč, kapustnicu a zabavili sme sa v adventnom období, zaspievali si koledy. Robili sme koledovanie, s vinšami, s betlehemskou hrou, chodili sme vystupovať. Tento rok sme to ale nestihli. Bol to špeciálny rok, mali sme súťaže, dozvuky covidu a aktívnu prácu na novej časti programu,“ povedal Peter. 

„Súbor je skvelá vec v tomto smere, ža naozaj partia je veľmi silná, aspoň u nás bola vždy a tým sme aj dosť vyhrávali,“ povedal Peter. Tento rok podľa neho pripravili novú časť programu a vrátane nej aj nové dielko. Postúpili na krajské kolo, na celoštátne skončili druhí. „Aj keď sa dlho netancovalo, nakoplo to deti. Nič nie je lepšie ako úspech, ten posúva dopredu, namotivuje do ďalšej práce. Tento rok bol veľmi špeciálny práve v tom, že opäť sa nám s našou ďalšou generáciou podaril vrcholný úspech. Od toho nič väčšie na Slovensku nie je v rámci konfrontácii súborov,“ hovorí Peter. 

„Vychovávame si tanečníkov odmalička, už v prípravke. Je to úplne iný štýl práce. Máme potom aj iné vzťahy. Najlepšie na tom je, že keď sme zakladali Hájiček, bolo to pred 10 rokmi a prvá generácia sú teraz Hájisti. Prešli celým procesom a dosiahli úžasný úspech, že už sú Hájisti a boli na celoštátnej prehliadke. Sú to naši prví Hájičkári, ktorých sme si vychovali. To je na tom najlepšie. Prekonali svoje krízy a ostali u nás,“ hovorí Andrea. 

„Stále máme nejaký cieľ a dosahujeme aj výsledky. Hlavne veľa cestujeme a cez súbor sme sa snažili dať deťom možnosť niečo vidieť a zažiť. Odkedy sme vedúcimi, tak sme absolvovali okolo 40 zahraničných zájazdov. Neboli to pritom malé zájazdy, ale väčšie projekty do ako napríklad podujatia v Rusku, Holandsku či Kostarike. Tá bola náš najväčší projekt,“ hovorí a dodáva, že na budúci rok by mali vycestovať na dva zájazdy. Jeden je svetový festival v Turecku a druhý zatiaľ neprezradia. „Detičky Turecko dostali ako odmenu za to, že pracovali, a že sa snažili za umiestnenie na celoštátnej prehliadke. Turecký festival je jeden z najlepšie hodnotených a najbohatších na svete. Boli sme tam pred 10 rokmi s predchádzajúcou generáciou,“ uzavrel Peter Haás.

Folklórny súbor Háj je kultúrnym telesom zastrešujúcim nadšencov ľudového tanca, spevu a zvykoslovia. Vznikol v Rimavskej Sobote v roku 1975, pod organizačnou a umeleckou zábezpekou manželov Pavelekovcov. Súbor sa skladá z tanečnej, speváckej a hudobnej zložky. Pôsobí pri Centre voľného času Relax v Rimavskej Sobote.

Zdroj: vobraze.sk