Bývalá sestrička napísala knihu o Drienčanoch, nedávno oslávila osemdesiatku

Dlhé roky pracovala ako sestrička v rimavskosobotskej nemocnici. Vydala sa do Drienčan, kde žije dodnes. Mária Hanulová s kolektívom napísala knihu o histórii obce Drienčany. Svetlo sveta uzrela práve v marci, keď dovŕšila 80 rokov. Ku krstu publikácie Drienčany v minulosti a dnes došlo 6. mája v Kultúrnom dome v Drienčanoch. Krstnými rodičmi sa stala vnučka autorky Libuška a starosta obce Drienčany Peter Švoňava. Podujatie moderovala a dala mu osobitný podtón Milana Jutková. Ako pre vobraze.sk priblížila autorka knihy Mária Hanulová, bola dojatá, keď videla, koľko ľudí prišlo na krst. „Bola som taká šťastná, úplne som žiarila od šťastia,“ povedala Hanulová.

Knihu pokrstili vodou zo studničky, ktorá pramení na začiatku obce. „Rozhodlo sa o tom v miestnom Klube dôchodcov, ktorý bol nápomocný a podporoval vydanie knihy a prispeli aj do zbierky na jej vydanie v náklade 200 kusov,“ povedala Hanulová, ktorá je predsedníčkou Klubu dôchodcov. Kniha je k dispozícii na obecnom úrade či u autorky.

Myšlienka vydať knihu o obci Drienčany podľa Hanulovej vznikla pred tromi rokmi v Klube dôchodcov. „Začali sme zbierať materiály, ale nenašli sme žiadne kroniky, z ktorých by sme mohli čerpať,“ povedala a dodala, že na zbieraní materiálov sa podieľalo viacero ľudí. A keď bolo všetko pokope, tak sa podujala písať ju. V sedemdesiatke som absolvovala počítačový kurz a bola som medzi mladými, tak som sa niečomu priučila a teraz sa mi to zišlo,“ podotkla s úsmevom Hanulová. Ide o jej prvú takúto väčšiu publikáciu.

Histirické fakty zo Štátneho archívu a zo školskej kroniky od učiteľov, ktorí niekedy pôsobili v Drienčanoch od roku 1926. „Manželia Gabčanovci nám poskytli evanjelickú encyklopédiu Slovenska, ako aj výpisy farárov, ktorí u nich pôsobili. Obecný úrad mal kroniku písanú len od roku 1986, no nič staršie nebolo. Príspevky do knihy poskytli Marienka Oceľová, bývalá učiteľka, ktorá vyrastala v Drienčanoch a veľmi pekne opisuje svoje detstvo,“ priblížila Hanulová. Krstu knihy sa podľa nej, žiaľ, nedožil evanjelický farár Miroslav Synak, ktorý poskytol dokument o rozprávkarovi a farárovi P.E. Dobšinskom. Bolo to veľmi pekne spracované. O svojom živote nám napísala bývalá učiteľka a rodáčka Olinka Prasličková. Jej rodičia robili brdá. Opísala aj drienčanské nárečie a zložila v ňom aj piesne,“ dodala Hanulová.

K vyzbieraným materiálom podľa nej prispela aj bývalá starostka Vierka Gregorčoková či Danka Lukáčová. „Aby to bolo zaujímavé, tak som do knihy vybrala udalosti, ktoré sa u nás opakujú, ako fašiangový sprievod dedinou, Dedina ožíva či súťaž v prednese slovenských rozprávok. Na spestrenie čitatelia v knihe nájdu aj recepty či informácie o miestnych organizáciách,“ dodala Mária Hanulová. Tá celý život odpracovala ako sestrička. Začínala na chirurgickom oddelení v rimavskosobotskej nemocnici a po materskej sa vrátila na pľúcne oddelenie. S radosťou spomína na svoje kolegyne i pľúcneho lekára Júliusa Bugára.

Zdroj: vobraze.sk, foto: archív Mária Hanulová