Alexandra z R. Soboty bude svoj talent rozvíjať na konzervatóriu

Spev ju bavil od útleho veku. Odmalička sa zúčastňovala na rôznych speváckych súťažiach a zároveň sa venovala aj hre na klavíri. Alexandra Hoffmanová z Rimavskej Soboty bola aktívna v detskom folklórnom súbore Podkovička a momentálne sa okrem spevu venuje aj herectvu a tancu. Od septembra bude študovať hudobno-dramatický odbor na Konzervatóriu Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici.

Vášnivá speváčka od detstva
Hudba ju napĺňala od detstva, predovšetkým však spev. Už ako dieťa preto vedela, že spev by mohol byť niečím, čo ju bude sprevádzať aj v budúcnosti. „Doma som si spievala pesničky rôzneho žánru a mojím detským snom bolo stať sa raz slávnou speváčkou. V škôlke si moje učiteľky všimli, že mám peknú farbu hlasu a spievam čisto. Základnú umeleckú školu som začala navštevovať v prvom ročníku základnej školy a bola som od začiatku prihlásená na klavír. Po štyroch rokoch som sa rozhodla zvoliť si ako hlavný odbor spev a venovať sa mu profesionálnejšie. Myslím si, že to bolo moje najlepšie rozhodnutie,“ uviedla pre vobraze.sk Alexandra Hoffmanová.

Členovia jej rodiny majú blízko k umeniu. „V rodine mám hudobníkov i umelcov, i keď profesionálne vyštudovaní nie sú. Mama hrala na klavíri a akordeóne. Otec síce nie je hudobník, ale istý čas hral v ochotníckom divadle. Môj krstný je zasa výtvarník a môj prastarý otec hral v národnom ochotníckom divadle.“

Rôznorodé záľuby
Nielen Alexandrina rodina, ale aj ona sama je aktívna vo viacerých druhoch umenia. „Popri ZUŠ som kedysi navštevovala aj detský folklórny súbor Podkovička. Zúčastňovala som sa na súťažiach v prednese prózy, ktoré ma veľmi bavili, pretože som prostredníctvom prednesu mohla iným spôsobom vyjadriť moje emócie. Kratší čas som chodila na gymnastiku, no po určitej dobe som si uvedomila, že sa chcem intenzívnejšie venovať umeniu. Okrem hodín spevu a klavíra v rámci hudobného odboru v ZUŠ som bola aktívna aj v Komornom zbore a detskom speváckom zbore Nádej,“ objasnila talentovaná Soboťanka.

Jej záujem o umenie však neskončil pri hudobnom odbore, má širší záber. „Herectvo ma vždy bavilo, ale popri iných záľubách som sa k nemu dokopala až neskôr, keď som začala navštevovať aj literárno-dramatický odbor v ZUŠ. Začalo ma to nesmierne baviť a bola som úplne presvedčená, že v tom chcem pokračovať. O niečo neskôr som sa prihlásila aj na tanečný odbor, i keď som si uvedomovala, že toho budem mať viac. Tanec bol však dobrá voľba a rozhodne bol pre mňa potrebný. Tento rok som v ZUŠ absolventkou spevu i herectva a som veľmi rada, že som vytrvala,“ povedala Alexandra Hoffmanová.

Nemalé úspechy vo všetkých odboroch
Vo všetkých navštevovaných umeleckých odboroch obsadila všestranná Alexandra na súťažiach popredné priečky. „Počas navštevovania spomínaného folklórneho súboru ma moja niekdajšia triedna učiteľka, ktorá v tom čase viedla tiež súbor, prihlásila na rôzne sólové spevácke súťaže. Zúčastnila som sa na súťaži Slávik Slovenska, Zlatej strunky či Hronseckej lipovej ratolesti. Tam som sa niekoľkokrát umiestnila v bronzových, strieborných, ale aj zlatých pásmach,“ priblížila a pokračovala: „Súťaž Rozprávkové javisko v Žiari nad Hronom bola mojou prvou oficiálnou v divadelnom odbore. Súťažne som sa odprezentovala aj v tanečnom odbore, a to v Žiari nad Hronom, kde sme sa umiestnili v striebornom a bronzovom pásme. Na podujatí s názvom Mládež spieva, ktorá sa konala v Michalovciach, sme sa so zborom Nádej umiestnili v zlatom pásme.“

Konzervatórium a budúce plány
Keď prišli prvé úvahy o strednej škole a tým pádom aj o budúcom povolaní, Alexandra sa rozhodla práve pre herecký smer. „Nebola to od začiatku jasná voľba, ale keďže od detstva mi je umenie blízke, bola by obrovská škoda nepokračovať v tom a nerozvíjať sa aj naďalej. Po mojom rozhodnutí som už neváhala a začala som sa pripravovať na prijímacie skúšky. Všetky tieto roky spevu, tanca či divadla neboli márne, pretože som prijatá a od septembra teda budem študentkou konzervatória,“ uviedla Alexandra Hoffmanová. Jej cieľom je úspešne vyštudovať túto školu a ak to bude možné, pokračovať v štúdiu na VŠMU v Bratislave. „Ďalej sa už uvidí, či moje ďalšie cesty budú smerovať k divadlu, alebo skôr do pedagogickej oblasti,“ dodala tínedžerka, ktorá navštevovala ZŠ P. Dobšinského.

Zdroj: Simona Kántorová, foto: album A. Hoffmanovej