Salaš pod Maginhradom: Mitrovanie s valaskými tradíciami a jedinečnou atmosférou sa vydarilo na jednotku + foto

Jubilejný desiaty ročník mitrovania sa zapíše do histórie vynikajúcim počasím, pestrou ponukou programu i najväčšou účasťou. V priebehu dňa sa na pútavý program podľa prvotných odhadov prišlo pozrieť vyše 4,5 tisíc návštevníkov. Na salaši pod Maginhradom im organizátori, valasi, ľudoví remeselníci či folkloristi odprezentovali zvyky, ktoré sú spájané so svätým Demeterom, kedy po dedinách nastala veselica a odpočet s gazdom. Považovaný je za patróna valachov a bačov.

„Návštevníci mali možnosť presvedčiť sa a počuť autentické výrazy od skutočných bačov, ale videli aj skutočnú zábavu ako to voľakedy prebiehalo na dedinách, keď naozaj valasi aj s bačom prišli do dediny a potom prišla muzika a robila sa zábava,“ povedal pre vobraze.sk Marián Čupka, ktorý podujatie moderoval.

Tento ročník bol podľa neho organizačne veľmi pekne pripravený. „Ale čo najviac bolo pripravené, od nášho pána Boha, nádherné počasie. To vylákalo obrovské množstvo ľudí, odhadom 4,5 až 5 tisíc ľudí sa tu premlelo a každý si našiel svoje miesto, pretože mohli vidieť ovečky, výrobu syra aj mnoho stánkov, ktoré ponúkli ľudovú umeleckú činnosť. Každý si mohol prísť na to svoje,“ doplnil Čupka.

„Do budúcna želám tomuto podujatiu veľa úspechov a hlavne tých, ktorí sú majiteľmi tohto zariadenia, aby sa im darilo a našli v živote porozumenie u tých, ktorí im budú sprostredkovať tento nádherný deň rozlúčky a pocty k svätému Demeterovi,“ povedal Čupka.

Súčasťou programu bola aj súťaž v pití žinčice, jedení halušiek a na svoje si prišli aj gurmáni. Súťažné tímy pripravovali dopoludnia špeciality z baraniny. Prvé miesto v kategórii tradična špecialita tento rok získali Kružiankovia, ktorí varili perkelt a halušky s kapustou. Druhé najlepšie jedlo navaril stabilný tím Mikroregiónu Rimava – Rimavica s baraním perkeltom a maslovými haluškami. Získali druhé miesto.

Tímom tento rok vo varení baraních špecialít konkurovali poslanci obce Hrnčiarska Ves, ktorí pripravili baranie hrče, Jednota klubu dôchodcov Hrachovo navarila kapustnicu.

Družstvo obce Horné Zahorany navarilo najlepšiu netradičnú špecialitu s názvom červený poklad, baraninu s červenou kapustou. Abovtím ľudí pohostil jahňacím ragú so zeleninou a Hráči varili indické kari na slovenský spôsob s ryžou a ovocím.

Pestrý program bol pripravený aj pre deti, ktoré mali osobitný program v neďalekej tenisovej hale.

Zdroj: vobraze.sk, foto: Ján Čajko