Kanátová doviedla reprezentáciu v ragby k strieborným medailám a postupu do vyššej divízie

kapitánka Sophia Kanátová (v popredí )

Sophia Kanátová priviedla z pozície kapitánky ženskú reprezentáciu Slovenska k postupu do vyššej divízie. Rodáčka z Mojína, rimavskosobotskej mestskej časti, je oporou národného tímu. Slovenky získali strieborné medaily na majstrovstvách Európy najnižšej výkonnostnej kategórie (Conference 1) v sedmičkovom ragby. Tie sa konali minulý týždeň v srbskom Belehrade. „S druhým miestom som veľmi spokojná. Samozrejme, že by bolo skvelé obsadiť prvé miesto, ale prvýkrát v histórii slovenského ženského ragby sme hrali vo finále a prebojovali sa do vyššej divízie (Trophy), a to sa počíta. Postúpili do nej dva najlepšie tímy,“ povedala pre vobraze.sk dvadsaťsedemročná Sophia Kanátová.

Zdôraznila, že ragby je tímový šport. „Myslím si, že šampionát vyšiel herne každej z nás. Dobre sme sa dopĺňali a hlavne nám to spolu na ihrisku sedelo. V mojom prípade je vždy čo zlepšovať. Mám motiváciu na sebe ešte viac pracovať, aby sme sa vo vyššej divízii (Trophy) udržali a podali skvelé výkony. Určite by som rada pokračovala na reprezentačnej scéne,“ uviedla Kanátová s tým, že hráva v útoku. „ Ale viac-menej na ihrisku robí každá hráčka všetko. Pokiaľ majú loptu súperky, bránime všetky, a keď ju máme my, útočíme všetky.“

Slovenky vyhrali v Belehrade štyri zápasy (Chorvátsko, Luxembursko, Bulharsko, Litva) a vo finále podľahli Moldavsku. „Po minuloročných ME, kde nám finále ušlo len tesne a skončili sme na bronzovej priečke, sme mali pred tohtoročnými ME ambície na postup. Vedeli sme, že to bude náročnejšie, ale veľmi sme chceli postúpiť,“ vyjadrila sa kapitánka národného tímu.

Sophia Kanátová v dolnom rade s trofejou

V súboji o prvú priečku prehrala slovenská reprezentácia s Moldavskom 10:24. „V ten deň boli súperky lepšie, aj keď si myslím, že šanca na výhru tam určite bola. Po prvom polčase sme prehrávali 10:12. Podali sme pekný výkon, za ktorý sa nemusíme hanbiť. Moldavsko bol ťažký súper, ktorý k nám spadol spolu s Bulharskom z vyššej divízie,“ ozrejmila.

Na klubovej úrovni je hráčkou RC Olomouc. „Za Olomouc, ale pod hlavičkou Severná Morava, som hrala aj minulý rok, keď som tam hosťovala. Tento rok som už z RK Petrovice do Olomouca prestúpila. Klub spolupracuje s RC Vyškov a naďalej hráme pod hlavičkou Severná Morava,“ podotkla.

Sophia Kanátová dosiahla viaceré úspechy v džude. V tomto športe je niekoľkonásobnou majsterkou Slovenska. Venovala sa aj trénerskej práci. Pracuje ako športovo-administratívna pracovníčka Slovenského zväzu džuda. V súčasnosti žije v Brne.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album S. Kanátovej