Hrachovčan Suja pocestuje na svetový šampionát v kulturistike

Kulturista Adam Suja z Hrachova si zabezpečil miestenku na majstrovstvá sveta. Tie sa uskutočnia v iránskom Kish Island (od 23. do 27. septembra). Predstaví sa v juniorskej kategórii. Zažije premiéru na svetovom šampionáte. „Podarilo sa mi dostať do nominácie na majstrovstvá sveta. Dozvedel som sa to včera na reprezentačnom zraze v Bratislave. Prijal som to veľmi pozitívne. Spadol mi kameň zo srdca. Zamrzelo by ma, keby mi oznámili, že ma po celej tej tréningovej drine počas leta nevybrali do nominácie. Dostali sme aj doplnky stravy ako formu podpory od Slovenskej asociácia fitnes, kulturistiky a silového trojboja,“ povedal pre vobraze.sk dvadsaťročný Adam Suja (Roland Fitness).

Suja sa stal v máji juniorským majstrom Európy v klasickej kulturistike (kategória open od 16 do 20 rokov). Kontinentálny šampionát sa uskutočnil v Santa Susanne. Zároveň si zo Španielska priniesol aj striebro, keďže v juniorskej kategórii games klasická kulturistika (open od 16 do 20 rokov) skončil druhý.

Ako ozrejmil, nominácia na majstrovstvá sveta sa tvorila na základe toho, v akej forme sa kulturisti predstavili na dvoch reprezentačných zrazoch. Jeden sa konal v auguste v Šuranoch a druhý 7. septembra v Bratislave. „Bolo na nich potrebné zaujať reprezentačného trénera Petra Kokošku a výberovú komisiu. Do odletu na majstrovstvá sveta ma čakajú tvrdé tréningy, veľa kardia a málo jedla. Budem tam súťažiť v obidvoch disciplínach, ako to bolo tiež na ME,“ dodal Adam Suja, ktorý je študentom FTVŠ na UK v Bratislave.

„Diétu držím celé leto. Držať diétu neznamená byť v kalorickom deficite. V tomto športe je dôležité držať stravu počas celého roka a nielen pár mesiacov pred súťažou. Samozrejme, aj my sme normálni ľudia a doprajeme si, ale až keď je práca hotová,“ priblížil mladý Hrachovčan. Akú má formu? „Je to super, ale stále to môže byť lepšie, takže makáme ďalej,“ odvetil Adam.

„Čo sa týka ambícií, chcel by som obsadiť medailové priečky. Z tohto dôvodu makám v tréningovom procese. Myslím si, že formu na to mám. Stále však zostávam nohami na zemi. Keby mi to tam aj nevyšlo, nič sa nedeje, stále bude predstavovať účasť na tomto vrcholnom podujatí významnú udalosť pre mňa.“

Netají, že má isté obavy z toho, kde sa majstrovstvá sveta uskutočnia. „Registrujem nepokoje, ktoré sa teraz v Iráne konajú. Dejiskom šampionátu bude ostrov, je to turistická oblasť, tak snáď tam bude všetko v poriadku,“ uviedol Adam Suja.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album A. Suju