Balciarová nejde na majstrovstvá Európy

Karatistka Dorota Balciarová (KK Farmex Nitra) sa po majstrovstvách Slovenska, na ktorých v kata triumfovala, predstavila na turnaji v Lisabone. Metropola Portugalska bola dejiskom prestížneho podujatia Premier League. Balciarová tam obsadila 31. miesto a do nominácie na majstrovstvá Európy (19. – 23. mája) sa napokon nedostala. V Poreči (Chorvátsko) bude slovenské farby v súborných cvičeniach hájiť Jana Vaňušaniková z bratislavskej Športovej školy karate. Skúsenejšia Balciarová ju na aprílovom národnom šampionáte (Šamorín) v boji o zlato zdolala. V Lisabone sa umiestnila Vaňušaniková lepšie, skončila na 27. priečke.

Obidve zápolili ešte pred republikovým šampionátom na podujatí Premier League v Istanbule. Vaňušaniková obsadila v Turecku 25. a Balciarová 27. miesto. „V Istanbule sme boli na tom bodovo rovnako, o poradí rozhodol žreb. Na M-SR to skončilo vysokým bodovým rozdielom v môj prospech,“ povedala nám dvadsaťsedemročná rodáčka z Rimavskej Soboty.

Dorota Balciarová netají sklamanie z toho, že nepôjde na ME. „Slovenský zväz karate má kompetencie a podľa jeho rozhodnutia sa musíme riadiť,“ uviedla. Podľa jej slov čaká, aká bude nominácia na kvalifikačný turnaj o miestenky na olympijské hry. Ten sa v júnovom termíne uskutoční v Paríži. „To je moja posledná šanca obsadiť pódiové priečky a vďaka tomu sa tak kvalifikovať na olympiádu do Tokia,“ skonštatovala. Dorota získala pred tromi rokmi na ME v Novom Sade bronzovú medailu.

Foto: album Dorotka Balciarová