Spisovateľ Szászi zo Zacharoviec i motoristický novinár Vályi si prebrali Cenu mesta Tornaľa + foto

Spisovateľ Zoltán Szászi a motoristický novinár István Vályi si prevzali Cenu mesta Tornaľa. Odovzdali im ju v piatok počas slávnostného mestského zasadnutia v budove Mestského kultúrneho strediska. Cenu mesta tornaľskí poslanci jednohlasne odsúhlasili aj spoločnosti Marco mirelli, a to za rozvoj zamestnanosti a šírenie dobrého mena Tornale. Zástupcovia spoločnosti sa zo zdravotných dôvodov na spoločenskej udalosti nezúčastnili. Ocenenie im bude doručené dodatočne.

Zoltán Szászi žije v Zacharovciach pri R. Sobote a v tomto roku oslávil významné životné jubileum 60 rokov. Jeho tvorba je mimoriadne bohatá a rôznorodá. Ako v príhovore spomenul, je vďačný, že sa ako Tornaľčan mohol stať Európanom a ako Európan je Tornaľčanom. Ocenil, že tento rok poslanci ohodnotili ľudí, ktorí pracovali pre umenie, vzdelanie, či kultúru. „Je to veľmi pekné gesto od poslancov MsZ,“ povedal pre vobraze.sk Szászi, ktorému doteraz vyšlo vyše dvadsať kníh rôznych žánrov, z toho posledné dve v tomto roku. Vo svojej tvorbe sa pravidelne vracia do svojej rodnej Tornale.

Aj keď je podľa neho vo všeobecnosti morálna kríza a zvyknú sa hodnotiť iné veci, je rád, že boli ocenené klasické hodnoty. Podľa jeho slov majú v jeho rodnom meste aj ďalšie spoločné plány, ktorým sa rád bude venovať. Szászi bol iniciátorom osadenia spomienkových dlažobných kociek (botlatókő-Stolpersteine) v Tornali. Dvakrát získal Cenu Zlatý Opus, bol tiež ocenený Cenou Alfonza Talamona a osobitnou cenou Imre Madácha.

Ocenenie si prevzal aj motoristický novinár a šéfredaktor jedného z najväčších video-kanálov Speedzone István Vályi. „Ďakujem veľmi pekne za túto cenu, ktorú si myslíte, že som si zaslúžil. Mal som veľké šťastia v živote, že som svoju mladosť a detstvo prežil v Tornali. Všetko, čo som sa tu naučil, tak sa mi všetko uplatnilo ďalšom živote. Myslím si, že túto cenu si zaslúžia hlavne tí, ktorí zostali doma a robia tu niečo pre toto mesto,“ povedal Vályi, ktorý by cenu dal každému. Ako pre vobraze.sk priblížil, v Tornali prežil 21 rokov. „Poznám tu každý jeden kus mesta. Bol som tu asi jeden z najhorších chlapcov v meste,“ povedal s úsmevom.

Žije a pôsobí v Budapešti, kde redigoval televízne relácie Brutálna fyzika, Brutálna chémia a Brutálne dejiny pre Spektrum TV. Za tieto relácie bol trikrát odmenený cenou Kamera Korektúra a v roku 2023 sa stal Osobnosťou roka. Do Tornale chodí pomerne často za svojou rodinou, rodičmi a dvomi sestrami. Veľa kontaktov a spomienok má podľa jeho slov aj na Rimavskú Sobotu. „Narodil som sa v R. Sobote, keď som mal jeden rok, tak sa moji rodičia presťahovali, otec je detský lekár,“ podotkol. Spomienky tak podľa neho má na Kurinec, kde sa chodieval kúpať. „Bolo to v časoch, keď sa časť mesta ešte volala TSK – Trieda sovieckych kozmonautov,“ povedal s tým, že známa mu bola aj Koliba v údolí či Slovan, kde vysedávali a hrávali karty.

Ešte ako mladý pracoval a praxoval v budove Mestského kultúrneho strediska v Tornali, kde sa teraz oceňovanie odohrávalo. „Čakal som, že tu bude ešte plátno, ktoré sme náhodou roztrhali, keď sme do plátna natlačili klavír. Že tu raz budem stáť na tomto javisku, ako ctený hosť, tak to som vôbec nečakal. Som strašne rád a je to pre mňa jeden veľmi pekný deň,“ skonštatoval.

V Tornali prežil detstvo a podľa jeho slov v meste získal morálne hodnoty, zmýšľanie, či ľudské vzťahy. „Je to tu niečo ako medzi mestom a dedinou. Z obidvoch strán som si vzal to najlepšie. Veľmi mi to pomáha v živote a dúfam, že mi to bude pomáhať aj naďalej. Toto je to najviac, čo môžem dostať od mesta. Možno si to ani nezaslúžim,“ uviedol István Vályi. Obyvateľom Tornale odkázal, aby mali výdrž a nevzdávali sa svojich snov. „To je to najviac, čo potrebuje človek do života. Hlavne keď nemá to šťastie, že sa narodí do rodiny, alebo miesta, odkiaľ to má oveľa ľahšie sa niekam dostať,“ dodal.

Vályi bol veľmi rád, keď mal obzvlášť možnosť prevziať si ocenenie po boku publicistu Zoltána Szásziho. „Pracoval som s ním, keď som mal okolo šestnásť rokov na výkopových prácach v Tornali. Vtedy robil ešte v Gemersko-malohontskom múzeu a ja som navštevoval gymnázium,“ povedal Vályi, ktorý je o približne desať rokov mladší od spisovateľa i novinára Zoltána Sásziho.

Cena primátorky mesta Tornaľa bola udelená Pavlovi Kilikovi, za spoločenskú angažovanosť a mimoriadne zásluhy pri realizácii projektu výstavby Atletickej dráhy Dionýza Szögediho pri Základnej škole Pavla Jozefa Šafárika v Tornali.

Ocenenie primátorka udelila aj učiteľke Základnej umeleckej školy v Tornali Kataríne Prokopovej, bývalej učiteľke v materskej škole Silvii Radóovej, ďalšou ocenenou bola herečka Andrea Varga, ktorá svojím spevom obohatila podujatie niekoľkými skladbami.

Zdroj: vobraze.sk