Epidemiológovia RÚVZ R. Sobota monitorujú kvalitu žltej vody z vodovodu i hnačky

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Rimavskej Sobote monitoruje epidemiologickú situáciu vo výskyte prenosných ochorení v okrese. Ako pre vobraze.sk uviedla regionálna hygienička Tatiana Majanová, oddelenie epidemiológie RÚVZ Rimavská Sobota ju monitoruje celoročne, na základe informácií lekárov a množstva prípadov hnačiek u ľudí nejde v tomto období o zvýšené počty. „Aktuálne možno konštatovať, že epidemiologická situácia k 16. augustu v okrese Rimavská Sobota je stabilizovaná, neboli zaznamenané žiadne epidémie prenosných ochorení ani hlásený zvýšený počet prípadov hnačiek zo strany ambulantných a lôžkových zdravotníckych zariadení,“ priblížila Majanová z RÚVZ, kde monitorujú kvalitu vody aj počas uplynulých dní, kedy bola vzhľadovo zhoršená pitná voda.

„Výskyt tráviacich ťažkostí v súvislosti s príjmom vody je spravidla spätý s nevyhovujúcimi mikrobiologickými ukazovateľmi kvality pitnej vody. K dnešnému dňu prekročenie týchto mikrobiologických ukazovateľov nebolo zaznamenané vo výsledkoch vyšetrovaných vzoriek vody predložených RÚVZ so sídlom v Rimavskej Sobote. Aktuálne zvýšené hodnoty mangánu v pitnej vode s výskytom hnačiek nie je možné dávať do súvisu,“ ubezpečila Majanová.

Podľa doterajších výsledkov analýz odobratých vzoriek pitných vôd od prevádzkovateľa verejného vodovodu zatiaľ podľa Majanovej z celkového počtu 15 vzoriek vyšetrených v tomto týždni zaznamenali v šiestich odobratých vzorkách vody zvýšené hodnoty mangánu, ktoré sa však pohybovali na hranici limitných hodnôt ukazovateľov kvality pitnej vody určenej platnou vyhláškou Ministerstva zdravotníctva SR. „Ich prekročenie však nevylučuje použitie vody na pitné účely, v stanovených hodnotách nemá negatívny zdravotný dopad na ľudí a nepredpokladáme, že môže súvisieť s uvádzanými problémami tráviaceho traktu,“ dodala.

Regionálna hygienička vysvetlila, že dôvodom vzniku hnačiek sú najčastejšie potraviny, najmä v lete a teple, kedy mikroorganizmy (vírusy, baktérie, parazity) majú vhodnejšie podmienky na množenie. Medzi rizikové potraviny podliehajúce rýchlemu znehodnoteniu vplyvom tepla zaradila hlavne technologicky neupravené mlieko, mliečne výrobky, surové vajcia a mäso. „Vzhľadom k uvedenému sa preto odporúča dbať predovšetkým na dôslednú tepelnú úpravu potravín (hlavne mäsa, mäsových výrobkov, vajec), správne skladovanie rizikových potravín (mliečne výrobky, tepelne neupravené mäso, surové vajíčka) v chladničkách a mrazničkách, ako aj správny výber potravín z overených zdrojov,“ doplnila.

V uplynulých dňoch došlo k zhoršeniu farby pitnej vody vo viacerých domácnostiach Rimavskej Soboty. Podľa informácií Stvps vplyvom horúceho počasia v posledných týždňoch došlo k veľkému zvýšeniu odberov pitnej vody, ktoré dosahujú maximum. „Najväčšie problémy spôsobujú nekontrolované a nárazové odbery, ako je polievanie záhrad, plnenie bazénov, čistenie komunikácií vodou z hydrantov, ale aj opravy porúch na potrubiach verejného vodovodu. To všetko môže vplývať na zhoršenie senzorických vlastností vody,“ priblížil riaditeľ závodu Rimavská Sobota, Lučenec, Veľký Krtíš Branislav Jurík. Poznamenal, že v uplynulých dňoch odstraňovali od piatku do nedele aj viacero porúch na verejnom vodovode.

Doplnené: Z vodovodu v R. Sobote tečie žltkastá voda. Príčinou môže byť veľký odber, bazény či poruchy na potrubí

Zdroj: vobraze.sk