Tamášiho z R. Soboty čaká druhá sezóna v českej extralige. Rád by si znovu zahral v reprezentácii

Alex Tamáši (vľavo) v reprezentačnom drese

Hokejistu Alexa Tamášiho z Rimavskej Soboty čaká druhá sezóna v českej extralige. Tá odštartuje úvodným kolom na budúci týždeň. Dvadsaťšesťročný stredný útočník pôsobí v Mountfield HK Hradec Králové. „Letná príprava nebola ničím špecifická. V podstate to bolo rovnaké, ako minulý rok. Myslím si, že som dobre pripravený na novú sezónu. Momentálne mi to však trochu naštrbilo zranenie, nebol som dlhšie na ľade, čiže sa musím do toho znovu dostať, čo si vyžiada nejaký ten čas. Plány mi to však nenabúralo,“ uviedol pre vobraze.sk Alex Tamáši.

Chcel by každopádne stabilne hrávať v presilových hrách a tým pádom byť produktívnejší než v premiérovom ročníku na českých klziskách. „Želám si tiež, aby som ten nový odohral bez zranení a bol počas neho zdravý,“ podotkol Alex.

Káder Hradca Králové sa obmenil, ale trénerom zostal Tomáš Martinec. „V kádri sa vymenilo vyše desať hráčov, ale ambície ostávajú rovnaké, dostať sa do play-off a v ňom sa prebojovať čo najďalej,“ priblížil Tamáši. Ako dodal, vo voľnom čase sa zvykne v Hradci bicyklovať, alebo plávať, prípadne zájde občas so spoluhráčmi na kávu. „Alebo si len ľahnem a pozerám televíziu. Záleží na tom, ako som unavený,“ poznamenal.

Na kvalifikačnom turnaji o postup na zimnú olympiádu 2026 pred dvomi týždňami nehral. Slováci si v Bratislave zabezpečili účasť na ZOH v Miláne a Cortine d’Ampezzo. „Nebol som v napätí, či dostanem pozvánku na olympijskú kvalifikáciu. Bral som to realisticky, keďže som vedel, že na ňu pôjdu chalani, ktorí budú môcť prísť z NHL alebo KHL,“ reagoval Alex Tamáši.

Za národný tím už odohral vyše 40 stretnutí a skóroval sedemkrát. Privítal by, keby mu pribudli ďalšie štarty. „Určite by som si znovu rád zahral v reprezentačnom drese,“ zdôraznil účastník dvoch majstrovstiev sveta v seniorskej kategórii. Na tohtoročných v Česku (Ostrava, Praha) sa nepredstavil, hoci s mužstvom absolvoval takmer celú záverečnú prípravu. V minulosti hral tiež na svetovom šampionáte do 20 rokov.

Obľubuje hory vo Vysokých Tatrách. „Vystúpil som už napríklad na Kriváň, Rysy, Slavkovský štít, ale aj na Kôprovský štít,“ dodal. Tamáši začínal s hokejom v R. Sobote. Najvyššiu súťaž na Slovensku hral vo farbách Banskej Bystrice, Liptovského Mikuláša i HK Orange 20.

Zdroj: vobraze.sk, foto: album A. Tamášiho